Protest u Tutinu uprkos pozivima na smirivanje tenzija

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao na smirivanje tenzija u Tutinu, nakon što je policajac u policijskoj akciji ubio švercera, a potom uhapšen, u tom gradu je održan protest građana koji su zatražili smenu načelnika tamošnje policijske uprave Nermina Zećirovića.

U nedavnoj policijskoj akciji sprečavanja šverca u okolini Tutina, ubijen je Fahrudin Skarepa, a policajac koji je pucao je uhapšen.

U tom gradu su podignute tenzije nezadovoljstvom dela građana zbog postupanja policije, pa su i javno upućivane i pretnje porodici uhapšenog policajca, inače Srbina, Rajice Belojice.

Protest u Tutinu je organizovalo udruženje "Zambak", a bošnjačke stranke, nevladine organizacije, Bošnjačko nacionalno veće i političari pojedinačno pozivali su građane da se masovno odazovu protestu.

Njima se obratio organizator Naser Bakić, koji je pročitao izjavu, kako je rekao, svedoka M. O., koji je se nalazio u automobilu u kojem je stradao Skarep.

Iz izjave M. O. proizlazi da je policajac Belojica u automobil u kojem su bili on i Skarep pucao maltene iz čista mira, nakon što ih je načelnik PU Tutin Zećirović automobilom primorao da se zaustave.

M. O. kaže da je policija potom prevezla Skarepa do bolnice.

Po završetku čitanja izjave, Bakić je rekao da Bošnjaci žele na tom prostoru da žive zajedno i sa Srbima i sa Albancima, ali da svi, kako je rekao, moraju zajedno da stanu na put pojedincima iz policije, koje je nazvao "kriminalnom grupom".

Naveo je da u Tutinu ima oko 150 policajaca, od kojih je desetak, kako je rekao, "ogrezlo u kriminal", šalju lošu sliku o ostalim kolegama i "prljaju državu".

Tvrdi i da postoji sprega te "kriminalne grupe" unutar policije i pojedinaca u tužilaštvu i sudu.

Zatražio je, kako je rekao, da se ispita pozadina ubistva Skarepa, a za policajca Belojicu, koji je obavljao svoju dužnost, zatražio najoštriju kaznu zatvora.

Skup je protekao bez incidenata, a okupljeni su prošetali Tutinom noseći transparente na kojima je pisalo, između ostalog, "Stop ubijanju, stop iseljavanju iz Sandžaka", "Policija ubija decu" i "Kazne za ubice i nalogodavce".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво