"Policije država članica EU sprovode nasilje na granicima sa Srbijom"

Međunarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) saopštila je u najnovijem izveštaju pod nazivom "Igre nasilje" da granični organi i policije država članica EU sprovode nasilje nad decom i mladim ljudima na granicama Srbije sa Mađarskom, Bugarskom i Hrvatskom.

Kako je navedeno na sajtu MSF, bez preciziranja da li se radi o migrantima, u izveštaju su korišćeni zdravstveni podaci i podaci o mentalnom zdravlju, kao i svedočenja mladih pacijenata koji su do detalja opisivali kako je nasilje sprovođeno.

"Za decu i mlade ljude koji danas pokušavaju da napuste Srbiju, nasilje je konstantna pojava, a u ogromnoj većini slučajeva vršile su ga je policije država članica EU. Već više od godinu dana naši lekari i medicinske sestre slušaju iste priče mladih ljudi koje prebijaju, ponižavaju i napadaju uz pomoć pasa zbog toga što očajnički pokušavaju da nastave svoje putovanje", naveo je šef misije MSF u Srbiji Stefan Muaseng.

U izveštaju je navedeno da je u prvih šest meseci 2017. na klinikama za mentalno zdravlje MSF među pacijentima bilo 92 odsto dece i tinejdžera i da su oni ka izvršioce nasilje imenovali policije ili pogranične organe država članica EU - konkretno Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Navedeno je da je skoro polovina ove dece (48 odsto) izdvojila bugarske vlasti kao izvršioce nasilja. Od januara do juna 2017. lekarski timovi MSF koji rade u okviru mobilnih klinika u Beogradu dokumentovali su 62 incidenta u kojima je bilo namernog nasilja na mađarskoj granici i 24 takva incidenta na hrvatskoj granici.

Na sajtu MSF navedeno je da je u velikoj većini ovih svedočenja naizgled sistematskog nasilja, koja su timovi MSF u poslednje dve godine čuli da je izvršeno nad ljudima koji pokušavaju da uđu u EU, zabeleženo istovetno prebijanje, pseći ugrizi i korišćenje spreja koji iritira.

"Sramota je da države članice EU namerno koriste nasilje kako bi sprečili decu i mlade ljude da potraže azil u Evropskoj uniji. To ovu decu ne zaustavlja u daljim pokušajima, već nanosi ozbiljnu štetu, kako fizičku tako i psihičku, što ih čini još ranjivijim i gura ih natrag u ruke krijumčara protiv kojih EU i države članice tvrde da se bore", rekao je Muaseng, navodi se na sajtu MSF.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво