Tiršova dobila najsavremeniju magnetnu rezonancu

Dečja klinika u Tiršovoj dobila je najsavremeniju magnetnu rezonancu. Aparat je bešuman, jedini takav u Srbiji na kome je moguće snimati celo telo.

Prvi put od kada postoji Dečja klinika u Tiršovoj, a to je više od 90 godina, ova ustanova, u kojoj se godišnje leči oko 150.000 dece i uradi 7.000 operacija, ima dve magnetne rezonance.

Da bi sve mogućnosti uređaja bile iskorišćene, lekari i tehničari Dečje klinike imaće odgovarajuću obuku u Tiršovoj gde se godišnje obavi 2.000 snimanja magnetnom rezonancom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro biti raspisan tender vredan pet miliona evra za nabavku opreme toj kilinici.

"Radi se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama. Koštao je više od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima", rekao je Lončar nakon obilaska klinike.

Dodao je da je takav aparat bio neohodan srpskom zdravstvenom sistemu, odnosno pedijatriji i neonatologiji.

Podsetio je da nisu isti pregledi za decu i odrasle na magnetnoj rezonanci jer je kaže, teško očekivati od dece da budu mirna tokom pregleda te da je osim savremenog aparata neophodan i dobar tim anesteziologa, tehničara...

Ministar je rekao da oko 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, da svi ti slučajevi idu odmah na pregled na magnetnu rezonacu.

Tiršova sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je potreban.

Prednost novog aparata je u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što pokvari u toku od sedam dana biti popravljeno i aparat će biti u funciji što nije bio slučaj sa prethodnom opremom.

Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj koji će početi 16. oktobra. Skele na toj ustanovi postavljene su još pre više od godinu dana kao zaštita za prolaznike, jer je fasada počela da se obrušava.

Direktor Tiršove Zoran Radojičić kaže da je Tiršova dobila jedinstven aparat u regionu, da sličan postoji samo u Sloveniji, da je prednost što je bešuman, jačine 1,5 Tesla i da je za dečji organizam taj tip aparata najbolji.

"Imamo softver za sve delove tela, za centralni nervni sistem, meka tkiva", pojasnio je Radojičić.

Dodaje da je na listi zakazivanja oko 300 pacijenata.

"Uskoro ćemo smanjiti i interval do pregleda, pacijenti kojima je bio neophodan, nisu čekali, ali na ovaj način ćemo dostići svetske standarde", ističe Radojičić. 

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević dodao je da će u Tiršovoj osim fasade i stolarije raditi rekonstrukciju ambulantnog dela.

"Vrednost radova koji počinju u oktobru je 500.000 evra, a sem toga u pripremi je nabavka za radove na enterijeru i to ambulantnog dela, pre svega niskog i visokog prizemlja gde su radovi procenjeni na oko 800.000 evra. Kada sve saberemo, u Tiršovu ćemo do kraja ove i u prvoj plovini naredne godine uložiti oko sedam i po miliona evra", rekao je Blagojević.

On je dodao da je u toku realizacija projekta izgradnje nove zgrade Tiršove koja će imati 30.000 kvadrata, a da je vrednost građevinskih radova oko 30 miliona evra, vrednost opreme oko 24 miliona evra.

Izgradnja Tiršove 2 finansira se od sredstava dobijenih od Razvojne banke Saveta Evrope. Tiršovu uskoro očekuje i raspisivanje tendera za nabavku nove opreme, vredne pet miliona evra, a sve kao priprema za početak gradnje nove Dečje bolnice-Tiršove dva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво