Kako do zdravije i bezbednije ishrane u školama

Uzročnik trovanja 149 đaka šest beogradskih osnovnih škola je entero toksin stafilokoka. Oblik trovanja bio je blaži, pa nijedno dete nije zadržano u bolnici. Na jelovniku su bile špagete bolonjez firme "Ketering end bejkers". Ministarstvo najavljuje da će problem ishrane u školama biti temeljno rešen. Iz Batuta za RTS ističu da je raznovrsnost osnovni princip pravilne ishrane dece, ali da pre svega treba da postoji dobra kontrola pripreme i serviranja obroka.

Jelena Gudelj Rakić, iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", ističe da su deca posebno osetljiva grupa, koju prati ubrzan rast i razvoj, i da bi u njihovoj ishrani sve namirnice trebalo da budu zastupljene.

"Raznovrsnost je osnovni princip ishrane. Sve namirnice treba da budu zastupljene, samo je važno da se one na pravi način čuvaju i pripremaju", rekla je Gudelj Rakić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dodaje da u svakoj zemlji postoje različiti modeli školske ishrane i da svaka mora da nađe model koji njoj najviše odgovara. Ipak, ističe, intersektorska saradnja i dobra kontrola svih tačaka pripreme i serviranja obroka treba da budu prva i osnovna stvar.

"Zdrava i bezbedna hrana ne označava i visoku cenu obroka. Savetujemo da se iskoriste namirnice koje sezonski nalazimo na zelenim pijacama i samoposlugama, a da rukovodeći se principom zdrave ishrane kreiramo zdrave obroke koji sastavom ispunjavaju nutritivne potrebe dece", rekla je Gudelj Rakić.

Ističe da je lični primer najbolji način da deca uče kako treba zdravo da se hrane, te da roditelji treba da budu primer svojoj deci.

Svakako da šira akcija treba da se preduzme, ali regulativa u ovoj oblast, i u mnogim zemljama kao i u našoj, ne postoji, dodaje Gudelj Rakić.

Inače, preduzeće "Ketering end bejkers", koje je isporučilo špagete bolonjez posle kojih je kod 149 dece beogradskih osnovnih škola utvrđeno trovanje, zatvoreno je, a vlasniku je određen pritvor do 48 sati.

Čekaju se i druge mikrobiološke analize, koje će pokazati da li je još neko odgovoran za ovaj slučaj.

U međuvremenu, ministar prosvete je poručio da će problem ishrane u školama biti temeljno rešen. On je za danas najavio prvi sastanak i formiranje timova koje će činiti predstavnici Ministarstva prosvete, zdravlja, nutricionisti, roditelji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара