Godišnjica ubistva gardista na Topčideru

Ni 13 godina posle pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, dok su bili na straži u kasarni Topčider, ne zna se istina o njihovoj smrti. Njihove porodice su zapalile sveće i položile cveće ispred kasarne gde su 5. oktobra 2004. stradali. Vlada Srbije je formirala Komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti u vezi sa smrću gardista. Prema informaciji koju je RTS dobio iz Tužilaštva, predmet je još u predistražnoj fazi.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom decembra prošle godine medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Prema Vladinoj odluci Komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića obeležile su godišnjicu smrti svojih sinova, koji su pre 13 godina pronađeni mrtvi ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru.

Porodice su zapalile sveće i položile cveće na mesto gde su dvojica vojnika u noći 5. oktobra 2004. godine bila na straži. 

Nevladina organizacije Žene u crnom na istom mestu će organizovati komemorativni skup u crnini i ćutanju, a u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda protestnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво