Pecaroška priča sa Đetinje

Da je Đetinja čista reka bogata ribom, uverili su se pre desetak dana i bugarski ribolovci, kada je jedan od njih uspeo da upeca lipljanja od 53 centimetara, zbog čega je postao državni rekorder. Iako je kapitalac ulovljen tri kilometra od Užica, zanimljivo je da se čak i u centru grada mogu upecati krupni primerci raznih riba, ali zlatnu još niko nije upecao.

Užičke patke na Đetinji krase centralni deo grada. Dok su one atrakcija na reci, za ribolovca Mlađa Obrenovića rezervisano je mesto na obali, odakle zabacuje mušicu štapom.

"Tu žive krupni primerci pastrmke i lipljana kakvi se retko gde mogu upecati na drugim rekama, bez obzira što je to izuzetno mala reka. Ali tu su mladice koje su i do 15 kilograma, pastrmke od tri, četiri, pet kilograma su lovljene i ove i proteklih godina proteklih godina. Lipljani su do 50 centimetara", kaže Mlađo Obrenović, ribolovac iz Užica.

Da nisu ribarske priče, već da se u centru Užica može upecati pastrmka teška oko četiri kilograma i duga čak 65 centimetara postoji fotografija, video-zapis, ali i brojni svedoci, posmatrači sa mosta.

Prošle godine Mlađo je praktično paralisao saobraćaj u ovom delu Užica.

Pešaci i vozači zastali su da posmatraju veštinu pecanja užičkog ribolovca, koji je bio i svetski prvak u mušičarenju.

"Čovek koji ispod kamena može da nađe kilo zlata u jednom zabačaju. To je i znanje i sreća. Mi gde dignemo ruke, ne možemo da je uhvatimo, on je tu u stanju da uhvati ribu", kaže Predrag Danilović, ribolovac iz Užica.

Znanje stečeno dugim iskustvom nesebično deli sa mlađim ribolovcima, ali ih pre svega uči da čuvaju reke, jer to prirodno bogatstvo užičkog kraja predstavlja i razvojni potencijal.

Dejan Jezdić, hirurg Opšte bolnice i ribolovac iz Užica kaže da je ribolovni turizam i u svetu skup.

"Sad to nije onaj morski ribolovni turizam gde vam trebaju jahte i ne znam šta, oprema je svakako skupa i za taj rečni ribolov. Ali taj je turizam sigurno razvijen i tu bi sigurno dolazili stranci", rekao je Jezdić.

Mlađovi ulovi zaintrigirali su ribolovce iz Nemačke, Bugarske, Švedske, a ono što upeca vrati u reku. Stranci poštuju to bogatstvo, ali ne i neodgovorni pojedinci u Srbiji za koje su reke pune života samo još jedno mesto za deponovanje otpada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи