Beogradski univerzitet pokreće prve studije o migracijama u regionu

Pri Univerzitetu u Beogradu, od ove godine uvedene su nove master "Studije migracija", prve u regionu koje se bave tom oblašću. Studenti će izučavati nekoliko oblasti – demografiju, statistiku, socijalni rad, socijalnu politiku, bezbednost, ekonomiju a predavači će biti profesori sa šest fakulteta.

"Bilo je seoba i biće ih večno", analiza stvarnosti opisane još u "Seobama" Miloša Crnjanskog postaje deo nastavnog plana. Trenutak nije slučajan.

"To što se jedan ovako važan problem koji je u tesnoj vezi sa međunarodnom politikom, bezbednošću, ekonomijom, razvojem, socijalnom politikom, odvija tu – a, mi nemamo na našim univerzitetima sistematska, produbljena i višedimenzionalna znanja, a koja bi bila osnov da se mi dublje zaronimo u sve to što se događa", pojašnjava rukovodilac master programa "Studija migracija" Dragan Simić.

A to što se događa pokazuju brojke – od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od milion izbeglica. Istovremeno, država se suočava sa odlivom sopstvenog stanovništva. Procene su da godišnje emigrira oko 50.000 ljudi.

"Struktura je nezgodna, jer odlaze mladi ljudi, u najboljim životnim godinama od 20-40 godina starosti. Znači, i što se tiče zapošljavanja i reprodukcije, to je onaj indirektan gubitak. Neka procena je da bismo mi u narednih 20 godina izgubili barem 70.000 dece posrednim putem", smatra demograf Vladimir Nikitović.

Kako da se prilagode okolnostima – studente će obučavati profesori sa šest fakulteta – Ekonomskog, Pravnog, Filozofskog, Geografskog, Fakulteta za bezbednost, Političkih nauka i profesori iz regiona. Uz podršku Međunarodne organizacije za migracije.

Uz pomoć donatora, Švajcarske agencije za razvoj, biće omogućene stipendije za pet državnih službenika iz institucija koje u svojoj nadležnosti imaju različite oblasti upravljanja migracijama. Takođe, u koordinaciji sa Univerzitetom program će imati gostujuće profesore i eksperte iz te oblasti a biće ponuđena i stručna praksa.

Stečena znanja biće primenjiva na više frontova.

"S jedne strane, u onom stručnom, naučnom smislu – ko hoće u institutima da piše o tome. A, s druge strane, imaće i tu važnu praktičnu upotrebljivost na nivou svih delova vlade, ministarstava, agencija i NVO, svih koji se bave migracijama", onjašnjava profesor Simić.

Prvu generaciju jednogodišnjih master studija migracija činiće 50 studenata. Nastava će se izvoditi u zgradi rektorata beogradskog Univerziteta.

broj komentara 0 pošalji komentar