Rođendan Radio Beograda

Radio Beograd obeležio je 93 godine postojanja. Godišnje nagrade "Zlatni mikrofon" dodeljene su dirigentu Vojislavu Simiću, vršnjaku Radio Beograda koji je ostavio veliki trag u muzičkoj kulturi Srbije, sportskom komentatoru Stevanu Kovačeviću i muzičkom kritičaru Ivani Komadini.

Prvog oktobra 1924. godine, iz studija u zgradi u Knez Mihailovoj ulici, prvi put je emitovan program radio-stanice "Beograd–Rakovica" i ovaj dan označava se kao početak radio-difuzije u Srbiji.

Slavljenik, koji je napunio 93 godine, prvi je elektronski medij na Balkanu, vršnjak bečkog radija i samo pola godine mlađi od najstarijeg, pariskog. Ima jednu od najbogatijih arhiva u Evropi. Na četiri programa informiše, ima debatne emisije i sadržaje kulture visokog kvaliteta.

"Možemo da se pohvalimo da će Radio Beograd da zaplovi vodama interneta. To je neko novo polje gde radio može da se dokazuje više nego što je bilo u nekoj bliskoj prošlosti. Radio Beograd se polako vraća u društvo najvećih svetskih radio-stanica. Juče je naša emisija u Milanu dobila veliku nagradu na prestižnom festivalu radija i televizije 'Pri Italija'. To je siguran znak da smo na dobrom putu", napominje direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović.

Milanski "Pri Italija" u radijskom svetu porede s Oskarom i Zlatnom palmom u filmskom. Ivani Stefanović pripao je za radiofonijski projekat "Veliki kamen" u produkciji Dramskog programa Radio Beograda i serije "Radionica zvuka".

"To me čini izuzetno ponosnom što je cela produkcijska i umetnička ekipa zaista dobila veliko, veliko priznanje. To je put da se vinemo u visine nečega što je umetnički kapacitet naše sredine i, specijalno, Radio Beograda u ovom trenutku", navodi Ivana Stefanović, dobitnica nagrad

Nagrada "Zlatni mikrofon" dodeljuje se zaslužnim pojedincima za višegodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa.

Godišnje nagrade dodeljene su dirigentu Vojislavu Simiću, sportskom komentatoru Stevanu Kovačeviću i muzičkom kritičaru Ivani Komadini.

Studentske nagrade "Neda Depolo", program kulture i umetnosti Radio Beograd 2 već dvanaest godina dodeljuje za kreativni doprinos radio-izrazu.

Ovogodišnji pobednički rad za nagradu "Neda Depolo" je dokumentarna reportaža "Mogu i hoću" autora Ane Mijušković i Bogdana Dašića, studenata žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Drugu nagradu dobila je eksperimentalna radio-drama "Poslednji voz" Uroša Rankovića i Jelene Grmače (Menadžment i produkcija Fakulteta dramskih umetnosti – Beograd).

Trećenagrađena je emisija "Uroš i Mrnjavčevići", narodna epska pesma u radijskom aranžmanu autorki Ivane Miljković i Jelene Vacić (Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije – Beograd).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво