Selo moje lepše od Niša

Da mladi napuštaju sela i odlaze u gradove za lakšim životom, odavno nije vest. Ali da to može i da se promeni, nagoveštava mladi Stefan iz Niša, koji je uradio upravo suprotno.

Stefan Stevanović je čekao samo da završi školu i sa svojih 20 godina napustio Niš, gde je rođen i odrastao, i otišao u selo.

Između asfalta, bezbrižnog života sa roditeljima i izlazaka sa društvom s jedne, i napornih seoskih poslova s druge strane, odabrao je ovo drugo – kao malo ko njegovih godina. I odmah pokazao koliko je ozbiljan.

"Trenutno imamo 40 koza i 20 ovaca, dogodine će ih biti još. Idem ka umatičenim grlima, mada se teško nabavljaju, ovce smo uzeli u aprilu", rekao je Stefan.

Tako sada živi u Sopotnici kod Gadžinog Hana sa dedom, koji se, iako više nije sam, ne raduje previše. Kaže, zna šta čeka njegovog unuka. Kao i roditelji, čiji stariji sin studira glumu, pa su lakši život priželjkivali i za Stefana.

"Ja sam ga jurio da ne ostane na poljoprivredi, jer je poljoprivreda teška. Šta dobiješ – dobiješ; ali on je tako rešio", kaže deda Dragoslav.

Stefan priča kako je reagovala njegova majka kada je doneo odluku.

"Majka kô majka, kaže: 'To je velika obaveza, ne možeš ti to.' Ja kažem: 'Nemoj da mi staješ na put.' Baš se ni društvu ne sviđa, svi znaju da je poljoprivreda teška", kaže Stefan.

Ni reakcije rodbine, ni prijatelja, niti naporan rad od jutra do večeri, Stefana nisu obeshrabrili.

"Može da se živi solidno, može i porodica da se osnuje, samo vremenom. Polako", rekao je Stefan.

Tako, uz pomoć subvencija Opštine i države, a najviše zahvaljujući tome što ne beži od rada, taj mladi čovek koji je napustio grad i izabrao selo i poljoprivredu ne brine za svoju budućnost.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво