Posledice NATO bombardovanja – bolesti i zagađenja pod lupom stručnjaka

Na inicijativu više od sto stručnjaka iz različitih profila i pripadnika Vojske Srbije mogle bi da budu ispitane posledice po ljude i životnu sredinu NATO bombardovanja Srbije 1999 godine. Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora prosleđeni su ministarstvima zdravlja i životne sredine, a sastanak sa resornim ministrima predviđen je 5. oktobra. Istovremeno, i pravnici najavljuju okupljanje pokretanje tužbe protiv 19 NATO zemalja koje su bombardovale Srbiju.

Višegodišnja nagađanja o posledicama bombardovanja mogla bi da budu dokazana ili opovrgnuta. Ukoliko bi postojalo koordinaciono telo moglo bi da utvrdi vezu između bombardovanjai tzv. ekološki genocida: porast kancerogenih oboljenja, steriliteta i autoimunih bolesti.

"Ako su u pitanju maligne bolesti vršićemo poređenje da li terapija koja je bila standardna i sa kojom smo imali određen stepen rezultata ostao takav posle nato bombardovanja, drugi aspekt sue autoimune bolesti", kaže prof. dr Danica Grujičić, načelnica odeljenja za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Treći aspekt je ispitivanje steriliteta, posebno muškog steriliteta, koji je 100 posto skočio posle NATO bombardovanja, istakla je Grujičićeva. 

Zagađenost životne sredine mogla bi da bude ispitana matematičkim proračunima, na primer koliko zagađujućih komponenata ide u vazduh kada gori jedna zgrada, a koliko u uobičajenim industrijskim procesima. Ispitivanje životne sredine daje rezultate i posle dužeg vremenskog perioda.

"Možete određenim ciljanim istraživanjima da utvrdite šta je posledica bombardovanja ili bar dobrim delom, a šta je posledica nekog rada nekih fabrika pre ili posle tog perioda. Može se sigurno reći da su neke posledice ostale. Ta količina ispuštena u tom vremenskom periodu u ta tri meseca je ogromna, i predstavlja nekoliko uobičajenih godišnjih emisija za zemlju kao što je Srbija", rekao je prof. dr Aleksandar M. Jovović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Odmah posle bombardovanja je utvrđeno je da se kontaminacija desila u Vranju, Bujanovcu i Preševu. Inicijativni odbor traži podršku države za istraživanje. Vrata ministarstava zdravlja i životne sredine su otvorena za ovu inicijativu. 

"U međuvremenu je javnost više puta ukazivala gde je kontaminirano zemljište zapravo gde se dogodio zločin i mi potpuno podržavamo javnost da se svaki podatak zna ne samo za radijaciju i kontaminaciju nego i za bilo kojim drugim zagađenjem, mi jedva čekamo da se komisija na ovaj ili onaj način formra, učestvovaćemo u tome razume se", kaže Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Formiranje koordinacionog tela trebalo bi da omogući prikupljanje podataka na jednom mestu i organizuje analize koncentracije toskičnih materija u vazduhu, vodi, zemljištu i hrani. Posle utvrđivanja koliko je zagađujućih komponenata završilo u životnoj sredini epidemiolozi, lekari i toksikolozi utvrđivaće kako je to uticalo na zdravlje.

Potom bi mogla da usledi akcija ekonomista i pravnika da bi utvrdili vrednost uništenih postrojenja. Ovo je šansa i da Srbija bude izvor podataka u naučnom svetu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 01. okt 2017, 05:00)
anonymous [neregistrovani]

Против заборава

Да ли и кога треба тужити и коме поднети тужбу су питања на која, нажалост, тренутно немамо прави одговор. Чињеница да су бомбардовањем наше земље прекршена сва важећа међународна правила, да велике силе могу (кад оне то хоће) да мењају правни поредак како то њима одговара, чини сваки покушај безсмисленим да се правним средствима дође до неке правде. Али, Србија мора искористити сва расположива средства да непобитним чињеницама подсећа светску јавност на почињен злочин и његове последице. Да не дође до заборава.

(subota, 30. sep 2017, 15:07)
anonymous [neregistrovani]

Прецизно и јасно

Ако већ не можемо да их тужимо неком међународном суду, онда бар може се повући ИПИП и СОПА споразуми. То не кошта ишта ову владу да уради, а била би јасна правна норма шта мислимо о НАТО удружењу.

(subota, 30. sep 2017, 13:48)
anonymous [neregistrovani]

Dobro da se setio neko da istrazi zasto je posle bombardovanja ovoliko najtezih oblika bolesti na nasim prostorima

Ko zna sta su sve testirali na Srbima, treba sve dobro ispitati, ko zna kako su nas trovali i kakve su otrove ostavili da nas trajno truju.

(subota, 30. sep 2017, 13:13)
pancevac [neregistrovani]

najveca labaratorija u pancevu

Molim nek objave porast obolelih od plucnih bolesti, karcinoma i drugih oboljenja u Pancevu od 1999-te godine.u zavodu za javno zdravlje te podatke moraju imati, i a drzava nek kaze ko ce da nadohnadi to?

(subota, 30. sep 2017, 12:35)
anonymous Lala [neregistrovani]

Divota,

A zašto tek sada ?

(subota, 30. sep 2017, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

ali kome?

Kome tužiti i ko bi doneo nepristrasnu odluku. Onaj ko to može će se zbog straha proglasiti nenadležnim ili će iz istog razloga presuditi u korist tuženog. Na svetu nema pravde, niti će je ikada biti. Vlada zakon jačega.

(subota, 30. sep 2017, 12:00)
anonymous [neregistrovani]

Gospodo,

već su bili tuženi, Haški tribunal odbio tužbu, u to vreme Okružni sud u Beogradu doneo presudu, koji su sami zvaničnici ove zemlje, bez ikakvog utemeljenja sami poništili.

(subota, 30. sep 2017, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Najzad prava istina

Kancerogena oboljenja, sterilitet, autoimuna oboljenja... podmuklu genocid!
Obavezni ih tužiti...