BNV ponovo uputilo zahtev za reviziju propisa o manjinama

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin izjavio je da je Vijeće ponovno uputilo zahtev državnim organima Srbije za reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i manjinskih zakona u Srbiji.

"Tražimo reviziju Akcionog plana za ostvarenje prava nacionalnih manjina u Srbiji s obzirom na to da je on ignorisao svaki predlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji se odnosi na rešavanje statusa Bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka", rekao je Fijuljanin.

BNV smatra da je revizija tog plana potpuno legitimna, rekao je Fijuljanin i ocenio da Akcioni plan za manjine "ne pruža Bošnjacima nikakvu garanciju ni nadu za rešenje njihovih vitalnih interesa".

Govoreći o prednacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ocenio je da se njime ne rešava status nacionalnih saveta kao organa manjinske samouprave, te da tekst sadrži i brojne druge nedostatke.

Fijuljanin je izneo i da BNV smatra da treba usvojiti jedan zakon koji će objediniti oba zakona i imati karakter osnovnog – krovnog zakona.

broj komentara 0 pošalji komentar