Sindikati: Povući zakon o zaposlenima u javnim službama

Nekoliko sindikata prosvete i zdravstva održali su protest ispred zgrade Vlade Srbije, tražeći da se povuče iz procedure Predlog zakona o zaposlenima u javnim službama zato što, tvrde, od radnika pravi građane drugog reda. Protest je trajao oko sat vremena i protekao je bez incidenata.

Objasnili su da je taj zakon nepravedan zato što zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi i naučno-istraživačkoj delatnosti izuzima iz sistema zaštite "prava zaposlenih".

To bi značilo da poslodavci zaposlenima u javnim službama više ne bi bile ustanove ili organizacije u kojima su potpisali ugovore o radu već "javna služba", što bi značilo da prestaje dejstvo ugovora o radu i da je on na raspolaganju resornom ministarstvu, kažu učesnici protesta.

Dodaju da bi na taj način nekoliko stotina hiljada zaposlenih u javnim službama postali ljudi bez radnih prava.

Ocenjuju i da taj zakon predstavlja čerupanje Zakona o radu i najavu njegovog potencijalnog ukidanja u narednom periodu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kritikovala je i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, jer, kaže, daje ovlašćenje ministru prosvete da smenjuje direktore svih škola.

Na taj način, smatra Jankovićeva, ministar postaje generalni direktor svih škola Srbije.

"Poruka je, ovaj zakon ne sme proći, moramo da se oslonimo na zakone koje već imamo i da ono što smo stekli očuvamo", poručila je Jankovićeva. 

Sa druge strane, dodaje, ovaj Predlog zakona o zaposlenima u javnim službama daje prevelika ovlašćenja direktorima u odnosu na zaposlene.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je, da je ovo prvi u nizu protesta i da sindikati neće dozvoliti usvajanje Zakona o javnim službama.

Predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da će zakon omogućiti masovno otpuštanje zaposlenih u javnim službama.

Navodi i da će tražiti da se za najmanje 25 odsto poveća plata radnicima u toj oblasti.

Predstavnici sindikata su poručili da to nije politički skup već "radnički bunt" i najavlili masovnije proteste u narednom periodu ukoliko se predlog zakona ne povuče.

Saobraćaj u Ulicama Kneza Miloša i Nemanjinoj kod Vlade Srbije bio je blokiran u periodu od 12 do 13 časova.

Novi propisi trebalo bi da se primenjuju od januara. Resorni ministar kaže da svaka novina izaziva revolt, i da je to prirodno, naročito kod sindikata koji imaju pravo da zastupaju interese svojih članova. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво