Skeniranje boljki srpskog zdravstva

Posebne komisije poslednjih dana utvrđuju koja je najveća boljka srpskog zdravstva. To je nastavak prošlogodišnje akcije kontrole zdravstvenih ustanova. Danas su stručni timovi koje čine lekari raznih specijalnosti, direktori i profesori obišli bolnice u Kruševcu i Kraljevu.

Skeniranje situacije u bolnicama od Subotice do Surdulice – to je zadatak stručnih komisija za dijabetes, maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, ginekologiju. U centru pažnje je, kažu, pacijent.

A, pacijenti kažu da bi voleli da ima više lekara, da se na pregled čeka manje, itd. 

"Mi imamo odlične doktore u opštim bolnicama, ali želimo na licu mesta da vidimo kakvi su problemi – da li su kadrovski problemi, problemi u opremi ili nekom usavršavanju, ili nešto drugo", kaže direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

"U narednom periodu gledaćemo da što bolje bude organizovan transport i da u najbližim centrima pacijenti iz Kruševca mogu na vreme da dobiju ugradnju stenta", rekla je direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković.

Domaćini u Kraljevu i Kruševcu kažu da su na istom zadatku. 

"Takođe smo se dogovorili i o edukaciji naših radnika, bilo da je reč o savladavanju novih veština ili obnavljanju starih veština, kako bismo podigli nivo usluga", kaže direktorka Opšte bolnice Vesna Stević Gajić.

Podsetimo, prva kontrola zdravstvenih ustanova organizovana je prošle jeseni. Utvrđivalo se kako rade direktori, kakva je organizacija, kako se vodi dokumentacija, kakva je higijena. Posle toga, smenjeni su i neki rukovodioci. Sada se proverava stručni nadzor.

"Šta je to što njima treba, zašto se pacijenti često šalju u veće ustanove, da li je kadar, neznanje... I njihov zadatak je da to otklone i pomognu", ističe državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

U Ministarstvu zdravlja očekuju da posle ovih kontrola zdravstveni sistem bude bolji, pacijenti zadovoljniji uslovima u kojima se leče, a kvalitet pružene zdravstvene usluge ujednačen u celoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво