Dokumentarac "Univerzum bola" u traganju za nestalima na KiM

Dokumenatarni film "Univerzum bola" o stradanju Srba na KiM od 1998. godine do sada, predstavljen je u Beogradu. Porodice nestalih i kidnapovanih na KiM kažu da ne odustaju od "trnovitog puta" borbe i traganja za istinom o nestalima.

Film je hronološki prikaz tragičnih događaja na KiM i stradanja Srba, a prema rečima autora Ranka Đinovića, namenjen je međunarodnoj zajednici i onima koji će se prepoznati u počinjenim zločinima nad Srbima.

Đinović kaže da ga treba prikazati onima koji podržavaju ulazak Kosova u Unesko, kako bi videli odnos Albanaca prema srpskim svetinjama u pokrajini.

Nakon predstavljanja filma, predsednica Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na KiM Verica Tomanović je rekla da su uglavnom poznati počinioci zločina nad Srbima, ali da su izostale kazne.

Navela je da se nad porodicama, koje skoro dve decenije traže svoje najmilije, vrši zločin protiv istine i izložene su pritiscima i manipulacijama, te upitala zašto je svojevremeno 2.108 Albanaca pušteno iz zatvora u Srbiji.

"Ubeđeni smo da će ovaj film dopreti do onih koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli do toga da se nastavlja psihička tortura nad našim porodicama", kaže Tomanovićeva koja je citirala deo izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija da "istinu dugujemo žrtvama svih nacionalnosti".

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da treba uporno govoriti o stradanju i zločinima nad Srbima na KiM, te da je potrebno što više ovakvih kazivanja i svedočanstava prikazanih u dokumentarnom flimu "Univerzum bola" koja, ističe, mogu da dopru do svetskih metrolopa i onih koji će se prepoznati u zločinima.

Posebno je teško, navodi, što posle toliko godina nema odgovora niti pravde za žrtve.

"Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima", kaže Odalović i navodi da su nam počinioci bili dostupni, da ih je bivša vlast pustila iz zatvora, a da su danas počinioci "perjanice kvazi države".

Odalović je izrazio uverenje da će počinioci odgovarati za teške i monstruozne zločine pred kosovskim Specijalnim sudom.

Naveo je da sa porodicama nestalih i kidnapovanih na KiM deli zajedničku bol i muk, tišinu i jecanje koje je pratilo predstavljanje filma, te da će sa predstavnicima Udruženja razgovarati o zakonu o nestalima i drugim pitanjima koja treba da urede njihov život.

Dokumentarni film "Univerzum bola" završava ze porukom "potraga nikad neće prestati", kao i podatkom da je do sada identifikovano i predato 367 tela stradalih Srba na KiM, a da se traga za još 547 nestalih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво