Raspisan konkurs za izradu rešenja spomen-obežja Stefanu Nemanji

Gradska uprava Grada Beograd raspisala je konkurs za izradu rešenja za spomen-obeležje utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

Konkurs je međunarodni i dvostepen i biće otvoren za sve autore, saopšteno je iz gradske uprave i navedeno da će pored toga, žiri pozvati nekoliko međunarodno poznatih vajara da učestvuju u konkursu direktno.

Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 7. decembar, a za predaju radova u drugom stepenu konkursa 2. mart 2018.

Žiri će objaviti rezultate drugog stepena konkursa 15. marta 2018. 

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomen-obeležje. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara.

Autori koji budu pozvani da učestvuju na konkursu dobiće obeštećenje od pet hiljada evra u dinarskoj protivrednosti koja će biti oduzeta od nagrade ukoliko je budu osvojili.

Gradski menadžer Goran Vesić u saopštenju je naveo da će grad do kraja 2018. urediti Savski trg na kome će se nalaziti spomenik tako što će saobraćaj ići po obodu trga, a ne kao sada kroz sredinu.

"Tako ćemo dobiti jedan od najvećih trgova u Beogradu na čijoj sredini u osi sa Nemanjinom i Savskom ulicom će se nalaziti monumentalni spomenik Stefanu Nemanji", naveo je Vesić.

Po njegovim rečima, izrada spomenika trajaće do godinu dana.

"To znači da bi spomenik Stefanu Nemanji mogao da bude podignut i otkriven u prvoj polovini 2019. godine kada budemo slavili 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i naše ustavnosti odnosno objavljivanja prvog srpskog ustava krmčije Svetog Save", naveo je Vesić.

On je istakao da će zgrada sadašnje Železničke stanice biti preuređena u Muzej srednjovekovne Srbije odmah pošto bude izmešten železnički saobraćaj iz centra grada. 

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće žiri na čijem čelu se nalazi generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Članovi žirija su akademik Svetomir Basara, reditelj Emir Kusturica, profesro Miodrag
Živković, slikar Vladimir Veličković, slikar Nebojša Đuranović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, arhitekta Milutin Folić, i gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je u sapštenju podsetio da je predlog da se podigne spomenik Stefanu Nemanji uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao građanin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара