Čaša vina spojila Aleksandrovac i Melburn

Komšije umeju da se ispomažu tokom berbe grožđa, ali Kosti Botunjcu iz Zleginja kod Aleksandrovca pomoć je stigla sa drugog kraja sveta – iz Melburna, i to od kolege vinogradara i vinara.

Priča je, kažu Kosta i Branko, za mnoge čudesna, ali za njih jednostavna. Branko je zimus probao Kostin "pino noar". Pošto odgaja istu sortu grožđa u novom svetu, insistirao je da ga upozna. Prilikom prvog susreta dao je obećanje da će doći na jesen, da pomogne u berbi.

"To je kao nešto najčasnije. Nešto kao poseban red vitezova, nešto više, puno više nego prijateljstvo. Sa prijateljima otvorite flašu i podelite lepo vino. Naravno, ne daj mi bože da sam pijem svoja vina ili Kostina ili bilo šta. Ali vino je bilo pre nas, biće posle nas, a mi smo samo jedna armija", navodi Branko Danilović, vinar iz Melburna.

Kosta ne veruje u slučajnosti. Njihov susret doživljava kao sudbinu.

"Onda je bog rekao 'hajde vas dvojica da se sretnete i da nastavite zajedničku priču'. Ja ovde na jednom kraju sveta, a on tamo negde na drugom kraju sveta šireći kulturu i dobre ukuse i sve ostalo što je dobro, što je plemenito", ističe Kosta Botunjac, vinar iz Zleginja.

"Kad tako upozna nekog posebnog, prosto niotkuda kad dođe i kad vidi koliko se poznaju, koliko su jedan prema drugom mili i dragi kao da su zajedno rođeni i odrasli, to je nešto neverovatno i to zaista jednom se desi u životu", kaže Nevenka Botunjac.

Krstareći Srbijom zaljubljenici u vino, ali i umetnost, posetili su i izložbu "Fantastičnih 6" u Kući Legata u Beogradu.

"Idemo i idemo, i tačno nas put dovede pred jednu čudesnu sliku, a zove se ‘Dvojica'. Oni su dva vinogradara koji stoje u vinogradu sa korpama ubranog grožđa i onda, kaže Branko, eto došli smo konačno na mesto istine", objašnjava Kosta.

Sliku Sergeja Aparina su otkupili. Uživaće u njoj dok su živi, a potom će je zaveštati muzeju Vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара