Spomenik Stefanu Nemanji biće na Savskom trgu

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji biće podignut na Savskom trgu, odluka je odbornika beogradske skupštine. Spomenik će biti podignut ispred zgrade Železničke stanice, koja će postati Muzej srednjovekovne Srbije u budućem kompleksu kulture u savskom priobalju, umesto prostora bombardovanog Generalštaba u Ulici kneza Miloša, kako je prvobitno bilo odlučeno.

Kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić sutra će biti raspisan međunarodni, dvostepeni konkurs, koji bi trebalo kompletno da bude završen do 15. marta.

Vesić je podsetio da je bilo nekoliko predloga gde bi spomenik mogao da bude podignut, prvi u parku Manjež, a zatim i na mestu dela srušenog Generalštaba, da bi na kraju Odbor za podizanje spomenika Stefanu Nemanji prelomio da to bude Savski trg.

Vesić je dodao da je namera da se sa spomenikom podigne Muzej srpskog srednjeg veka.

"Zato smo tokom razgovora i pregovora o realizaciji 'Beogada na vodi' odlučili da Železnička stanica, koja se seli na Prokop, postane Muzej. Odlučili smo da tu zgradu pretvorimo u muzej srpskog srednjeg veka jer je adekvatna", rekao je Vesić.

On je naveo i da će krajem sledeće godine Savski trg izgledati drugačije nego danas, dobiće kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po obodima.

Vesić je dodao da bi, ukoliko se konkurs završi do 15. marta 2018, izlivanje spomenika bude gotovo do kraja sledeće godine, kako bismo 2019. godine imali spomenik velikom srpskom državniku.

On je, takođe, rekao da Spomenik stradalima u ratovima 90-ih, koji se nalazi ispred Doma ratnih vojnih invalida u Savskoj ulici nije na adekvatnom mestu.

Dodao je i da se ragovara sa nadležnima u "Pošti Srbije", kako bi se zgradi tog preduzeća u Savskoj ulici vratila predratna fasada.

Kad je reč o konkursu, autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške, čoveka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama.

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomenik. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. 

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće žiri u kome će biti i najugledniji srpski slikari i vajari.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić rekao je da se “tako ne radi urbanizam u gradu”, kao i da nije siguran da je ovo poslednji put da se odlučuje o lokaciji spomenika.

Vesić mu je replicirao da je nađeno pravo mesto za spomenik.

"Razumem da se ne slažemo, da smo na različitim stranama, da nas neko kritikuje... Smeta to što kažete da jedan čovek o ovome donosi odluku. Da ste pročitali sastav Odbora i videli ko u njemu sedi, od akademika Basare, Emira Kusturice, vajara, arhitekata ... shvatili biste da ne može jedan čovek da odluči", rekao je Vesić.

On je rekao da će na želu žirija biti Nikola Selaković, a u žiriju Emir Kusturica, Vlada Veličković, Ljuba Maksimović, Nebojša Đuranović... 

“Žao mi je što niko pre Aleksandra Vučića, voleli ga ili ne, nije odlučio da se podigne spomenik Stefanu Nemanji. Niko se pre njega nije setio toga, pa nema pravo ni da ga kritikuje”, zaključio je Vesić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи