Učenici iz udaljenih sela ponos valjevske muzičke škole

Muzička škola "Živorad Grbić" u Valjevu može da se pohvali bogatom tradicijom dugom 62 godine, po broju učenika i priznanjima, ali i po uspešnom nastavku školovanja svojih đaka na muzičkim akademijama. Posebno su ponosni na učenike koji dolaze iz udaljenijih sela koji su, uprkos težim okolnostima školovanja, među najboljim učenicima.

Kompozicija Vivaldija u seoskom ambijentu. Neuobičajen spoj, ali ne i za porodicu Ivana Tomića u podgorskom selu Tuđinu, koji je među najtalentovanijim učenicima Muzičke škole u Valjevu.

"Volim da pomažem pomalo i da uzmem da sviram uz posao. Ja sebe gledam kao nastavnika violine. Violinu sam zavoleo kao mali", kaže Ivan Tomić iz sela Tuđin kod Osečine.

Ivan pohađa sedmi razred osnovne i peti razred niže muzičke škole. Stiže i da pomogne ukućanima i da vežba. 

"On voli da svira i svejedno je gde će može i u voćnjaku, može gde god, znači vežba, vežba je bitna, gde god vežba, on vežba što treba, zna šta treba da svira", napominje otac Dejan Tomić.

Stalna putovanja do Muzičke škole u Valjevu, udaljene tridesetak kilometara, nisu omeli Ivana da bude među najboljima. Učenici "putnici" iz Osečine, Mionice i Uba, u Muzičkoj školi u Valjevu već godinama se ističu rezultatima. 

"Trudim se radim. Jeste naporno, oduzima dosta vremena taj put. Ali na kraju sve se to isplati kad se čovek navikne. Navikla sam se posle dva tri meseca već. Malo je napornije zimi", kaže  Sofija Živić iz Uba.

Direktorka Muzičke škole "Živorad Grbić" iz Valjeva Suzana Radovanović Perić ističe da ti neki uslovi koji nisu blagonakloni, decu koja imaju talenat, inspirišu.

"Onda oni kroz njega ojačaju, kroz teškoće očvrsnu i zaista ostvare izuzetne rezultate. Retki su slučajevi gde deca 'putnici' ne nastave muzičko školovanje ili odustanu u toku osnovne muzičke škole što se sa gradskom decom još uvek nažalost često dešava", kaže Suzana Radovanović Perić.

U Muzičkoj školi u Valjevu očekuju da će primeri uspešne dece, koja putuju iz manjih sredina, i u budućnosti biti ponos ove škole, kao što u podgorskom selu Tuđinu već sad znaju da će dobiti svog profesora violine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи