Mihajlović: Samo ekonomski samostalna žena je potpuno slobodna

Centar za osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja otvoren je u Sremskoj Mitrovici, a predsednica Kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka građevinstarstva Zorana Mihajlović poručila je da samo "ekonomski samostalna žena jeste u potpunosti slobodna žena".

U Centru će biti angažovane žene iz Sigurne kuće na proizvodnji cveća, začinskog bilja, pečuraka.

U Centru će imati priliku da se obuče i počnu da rade i žene iz drugih ranjivih kategorija - žene sa sela korisnice socijalne pomoći, samohrane majke, žene sa invaliditetom.

Zorana Mihajlović je istakla da borba protiv porodičnog nasilja počinje u Sigurnim kućama a završava se onda kada žene budu ekoniomski osnažene i mogu da brinu o svojoj porodici i deci.

Nada se da će uskoro biti usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnost koji se bavi prevencijom nasilja, ali i Zakon o socijalnom preduzetništvu koji se čeka već dve i po godine.

"Zakon o socijalnom preduzetništvu podrazumeva formiranje socijalne zadruge, socijalnog preduzeća koje bi bilo održivo", naglasila je ministarka.

Podsetila je da je ministarstvo za projekat "Pomoć svim sigurnim kućama" izdvojilo 10 miliona dinara, a da je otvaranje Centra u Mitrovici pomoglo sa 619 .500 dinara.

Zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović naglasila je da je Centar primer dobre saradnje države, lokalne samouprave i privatnog sektora, a sve u cilju pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Rukovodilac Centra Mirjana Novković istakla je da je ovo mogućnost za korisnice Sigurne kuće, ali i druge žene koje su iz marginalizovanih grupa, da se obuče za gajenje cveća i začinskog bilja i ekonomski osnaže.

"Neke će biti zaposlene u Centru u proizvodnji cveća i začinskog bilja i gljiva. Druge ćemo obučiti kroz postojeće programe da sve to priimene u svojim domaćinstvima. Imaće mogućnost da se sa nama umreže i da zajedno plasiramo robu na tržište", rekla je Novković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво