Nadvlačenje školskog konopca u Zemunu

Kraj septembra je, a za osnovce u zemunskoj školi "Svetozar Miletić" školska godina još nije počela. Sumnje da protest ima političku pozadinu demantuje većina roditelja i tvrdi da je jedini motiv protesta budućnost dece. Resorno ministarstvo i dalje bez zvaničnog odgovora na situaciju. Ima li izgleda da nastava počne?

Puna zbornica i prazne učionice. Svi nastavnici na broju, ali ne kako bi držali časove već da budu na usluzi zainteresovanim učenicima.

"Nijedno dete nije vraćeno. Kao što znate, ovde boravak u školi funkcioniše, funkcioniše nastava prvog razreda, funkcionišu konsultacije za osme razrede", kaže nastavnik likovne kulture Milan Ignjatović.

Nastavnik informatičkog i tehničkog obrazovanja Zoran Todić veruje, ističe, da će kolege sve to nadoknaditi. 

U međuvremenu, škola nema organe, a zaposleni ne primaju plate. U učionice će, kažu, pošto đaci ponovo sednu u klupe.

"Ako vama dođe 20 đaka, a nas profesora ima 30 u smeni, ne znam kakva nastava može da se održi realno", smatra predsednik sindikata zaposlenih u školi Dragan Marković. 

Danas je u prvoj smeni bilo 68 učenika, a u subotu su roditelji glasali da li će nastaviti štrajk. Većina je rekla da neće decu slati na nastavu, međutim, više od 200 roditelja glasalo je suprotno. Oni nisu želeli pred kamere.  

Pred kamere nije želela ni Prosvetna inspekcija, koja svakodnevno dolazi u školu. Od Ministarstva je RTS-u stigao pisani odgovor.

Ministarstvo kontinuirano preduzima mere iz svoje nadležnosti kako bi škola mogla nesmetano da funkcioniše. Danas su u školi pre svega bili predstavnici Ministarstva kako bi razgovarali sa v. d. direktorom i zaposlenima u cilju normalizacije rada škole.  

Umesto poruka koje ministar šalje preko medija, roditelji traže dogovor. Do kada će njihova deca sedeti kod kuće?  

"Do daljeg, do rešenja situacije. Mi smo ponudili tri konstruktivna rešenja na razmatranje, želimo da dobijemo odgovor na ta tri rešenja. Sva tri nisu nikakvo uslovljavanje, mi želimo da deca nastave da idu u školu", kaže roditelj Vladimir Nikolić. 

Do tada, nastaviće da se okupljaju u školskom dvorištu kako bi podržali smenjenog direktora Ljubomira Mosurovića. Mosurović je razrešen dužnosti 28. avgusta, a blokada nastave traje od početka školske godine.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара