U MUP-u 23,5 odsto žena, sve bolji rezultati na obukama

Žene čine 23,5 odsto ukupnog broja zaposlenih u MUP-u, a kada je reč o operativnom sastavu najzastupljenije su u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, izjavila je pomoćnica ministra unutrašnjih poslova i načelnica Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević.

Na otvaranju seminara "Obuka visokih rukovodilaca MUP o pitanjima rodne ravnopravnosti" u Aranđelovcu, Katarina Tomašević je rekla da je 15 odsto žena na rukovodećim položajima u MUP-u, dok 11 odsto primenjuje policijske mere i ovlašćenja,

Kao pozitivan primer, istakla je načelnicu Policijske uprave Kragujevac, koja je nedavno izabrana na konkursu.

"Trudimo se da rodna perspektiva bude primećena i kroz proces selekcije i regrutacije, kao i kroz proces karijernog napredovanja i obuke", kaže Tomašević i navodi da se sve veći borj žena prijavljuje na konkurse za osnovnu policijsku obuku, kao i za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju. 

Ističe da su rezultati koje one ostvaruju na obukama iz godine u godinu sve bolji. 

"Više nije retkost da žena bude najbolji kandidat među svim polaznicima Centra za osnovnu policijsku obuku" rekla je Tomašević i istakla da je jedan od zadataka MUP-a da osnaži žene da budu što više zastupljene u operativnom sastavu, da primenjuju policijske mere i ovlašćenja, ali isto tako da budu i rukovodioci.

Dodala je da je cilj reforme MUP da stvori dobru osnovu za razvoj rodne ravnopravnosti, osnaži žene i poveća njihovu zastupljenost kako u operativnom sastavu policije, tako i na rukovodećim pozicijama. 

Zahvalila je Vladi Švedske, švedskoj policiji i švedskoj Agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) na stručnoj i finansijskoj pomoći i podršci u realizaciji projekta "Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova", ali i na svim ostalim reformskim projektima koji se sprovode u okviru programa "Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije 2016-2018".

Objasnila da su ciljevi projekta "Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova" unapređenje sistema jednakih mogućnosti, zaštita od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, osnaživanje žena u policiji kroz formiranje mreže žena i rodno senzibilisanje rukovodioca.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern rekao je da se ove godine obeležava 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švedske i istakao da je ta zemlja čvrsto opredeljena da podrži Srbiju u procesu pristupanja EU, kroz ovakve i slične razvojne projekte.

"Program rodne ravnopravnosti ima korene u rezoluciji 1325 Saveta bezbednosti UN, jer samo žene i muškarci zajedno mogu doprineti održivom svetskom miru", rekao je Vern.

Istakao je da je za rodnu ravnopravnost veoma bitan faktor obuka visokih rukovodilaca, jer su oni ključni nosioci promene stavova u svojim organizacijama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво