Brnabić: Ljudski resursi su naš najveći potencijal

Cilj Vlade je da Srbija ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou, izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da su ljudski resursi naš najveći potencijal i snaga.

Na otvaranju skupa posvećenog upravljanju ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, Brnabićeva je rekla da ima velika očekivanja od Nacionalne akademije za javnu upravu, za koju očekuje da će biti uspostavljena sredinom sledeće godine.

Premijerka je rekla da je Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu upućen parlamentu i da će se naći na sednici 3. oktobra, ističući da je rad na tom zakonu veliki korak za sve nas i da se na njegovo usvajanje čekalo više od deset godina.

Plan je bio, kaže premijerka, da se taj zakon usvoji do kraja godine.

Navela je da ta akademija treba da uključi sve lokalne samouprave kojima, kako kaže, nažalost upravljanje ljudskim resursima nikada nije bila tema i često je bila zanemarivana.

Naglasila je da za razliku od lokalnih samouprava, u Vladi Srbije postoji Služba za upravljanje kadrovima.

Podsetila je da je kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na brzom radu na tom zakonu.

Premijerka je zahvalila SKGO koja se, kaže, već godinama bavi upravljanjem ljudskim resursima ističući važnost podrške lokalnih samouprava kako bi akademija bila uspešna i moderna i kako bi mogla da ostvari rezultat kome se nadamo.

Zahvalila je i Američkoj privrednoj komori u Srbiji i privredi koji su svojim znanjem o ljudskim resursima pomogli u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Brnabićeva je na sastanku mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama rekla da je projekat upravljanja ljudskim resursima dobar primer saradnje državne uprave, lokalne samouprave, međunarodnih organizacija i privatnog sektora.

EU sa još 3,6 miliona evra finansira reformu javne uprave

Evropska unija izdvojiće u naredne tri godine 3,6 miliona evra za nastavak projekta reforme javne uprave u Srbiji, sa fokusom na upravljanje ljudskim resursima, najavio je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je na skupu posvećenom upravljanjem ljudskim resursima, rekao da je strukturna reforma u državnoj upravi i lokalnoj samopuravi najveće postignuće koje jedna zemlja može da ostvari na putu ka EU.

"Treba da budete transparentni i efikasni. Čestitam premijerki Brnabić što je stavila fokus na ovu sferu. Treba znati kako se troši novac, ali zaposleni u javnoj upravi treba da budu ljubazni i brižni prema svojim građanima", rekao je Fabrici.

Dodao je da se EU u martu 2016. godine uključila u projekat čiji je fokus na upravljanju ljudskim resursima kako bi se u javnoj upravi zapošljavalo prema zaslugama i bez mešanja političkih faktora.

"Imate opštine na koje možete da se ugledate. Opštine Pirot i Savski venac, na primer, uspešno se reformišu, Pančevo, takođe, ima dobar mehanizam rada, a opština Medveđa je uspostavila odlično multietničko okruženje", naveo je Fabrici.

On je izrazio nadu da će u Srbiji uskoro biti usvojen Zakon o platama u javnom sektoru, kao i da će "EU pomno pratiti dešavanja u toj oblasti".

Za ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji je revolucionarna stvar za naše građane.

Ističe da efikasna i uslužna lokalna samouprava mora da bude standard, te naglašava da mu je drago što se govori o temi koja je suštinski važna za sve planove koje je postavilo njegovo Ministarstvo.

"Ne govorimo o politici, već o ljudima koji, poslom koji obavljaju, direktno utiču na živote naših građana. Radimo na tome da transformišemo lokalnu samoupravu u modernu, sposobnu, ekonomičnu i odgovornu", rekao je Ružić.

Zato je želja, kaže ministar, da iskustva, modele i znanje u upravljanju ljudskim resursima iz EU, ugradimo u naše sisteme na svim nivoima.

Ministar je dodao da očekuje da će se uskoro u parlamentu naći i izmene i dopune Zakona o zaposlenima u AP Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave, budući da one, kako je rekao, donose unapređenje potrebno za dalji rad Nacionalne akademije.

"Uprava i službenici moraju da hvataju korak sa tokovima, kako bi odgovarali na zahteve privatnog sektora i građana. Svesni smo da samo dobri i motivisani kadrovi, adekvatno raspoređeni, obezbeđuju efikasnost, kakva je potrebna za širi društveni razvoj", rekao je Ružić.

Direktor Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković rekla je da su građani Srbije najvažniji korisnik projekta reforme javne uprave.

"Bolje upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi vodi ka jednom cilju, a to je moderna, efikasna samouprava, odnosno ono što svi želimo- servis građana Srbije", rekla je Samardžić Markovićeva.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić izrazio je zadovoljstvo brzinom sprovodenja projekta i najavama da će biti nastavljen.

Staničić kaže da su decenije za nama stvarale lošu sliku o zaposlenima u lokalnim samoupravama koju je teško promeniti, ali i da je projekat alat u ispunjavanju postavljenog cilja.

Naveo je da su u Mreži SKGO za ljudske resurse ljudi iz 170 opština i gradova u Srbiji, te da je na projektu angažovan jedan broj eksperata koji mogu da pruže mnogo znanja zaposlenima u lokalnim samoupravima.

Današnji sastanak mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama održava se u okviru projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi" koji se sprovodi u saradnji Kancelarije Saveta Evrope, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, SKGO uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво