Kada će građani prestati da budu kuriri?

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da vlada želi da se do kraja godine građanima omogući "jedan dolazak na šalter", a u pripremi su i usluge da građani "u potpunosti mogu sve to da završe putem interneta i mobilnog telefona".

Mihailo Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je jedan od proriteta Vlade uspostavanje transparentne i efikasne javne uprave, a da bi se to postiglo mora se uvesti svima dostupna elektronska uprava.

Navodi da su u skupštinskoj proceduri zakoni o elektronskom poslovanju i e-upravi.

Ti zakoni, dodaje, donose definisanje elektronskog dokumenta, kao i način na koji se oni razmenjuju, čuvaju, i kako im se pristupa.

"Želimo da omogućimo građani pristupaju uslugama i putem mobilnih telefona", kaže Jovanović.

Jovanović napominje da postoje i pomaci u povezivanju lokalnih samouprava u informacioni sistem e-ZUP, u kojem su one obavezne da razmenjuju dokumenta.

Navodi da je u ovom trenutku 60 opština povezano u taj sistem i da je cilj da u narednih mesec i po dana sve lokalne samouprave budu uključene u e-ZUP.

Službenici u lokalnim samoupravama imaju određene standarde i obuke koje moraju proći, kao i "obavezu da ne smeju da traže od građana dokumenta", ističe Jovanović.

Objašnjava da, ukoliko su građani saglasni, "službenici moraju da po službenoj dužnosti pribave sve neophodne dokumente".

"Ne samo da želimo da do kraja godine omogućimo jedan dolazak na šalter, mi već spremamo i usluge gde će građani u potpunosti moći sve to da završe preko interneta i putem mobilnog telefona", najavljuje Jovanović.

broj komentara 0 pošalji komentar