Novi Sandrin uspon na Tupižnicu u čast donora

Dvadesetpetogodišnja Knjaževčanka Sandra Živković, kojoj su 2013. transplantirana pluća, već četvrti put osvaja najviši vrh planine Tupižnice. Njenu planinarsku akciju pod nazivom "U čast mog donora", koja je i deo nacionalne kampanje "Produži život" Ministarstva zdravlja i RTS-a, ove godine podržalo je više od 300 planinara iz cele Srbije.

Posle operacije u Beču Sandra se vrlo brzo vratila normalnom životu. Kaže da svake godine sve lakše savladava stazu koja od sela Bučja vodi do vrha planine na 1.160 metara nadmorske visine.

"Moja Želja još od srednje škole je bila da se bavim seoskim turizmom. To je moglo da se ne ostvari zbog transplantacije i stanja u kome sam ja bila, tako da se nadam da će se nakon završetka fakulteta to ostvariti i da ću ja živeti Bučju i da ću se baviti seoskim turizmom", kaže Sandra Živković.

Smatra da ljudi sve više postaju svesni značaja zaveštanja organa.

"Najveći pomak je, u stvari, donošenje novog zakona koji Ministarstvo zdravlja treba uskoro da unese u skupštinu", dodaje Sandra.

U Srbiji su, prema podacima Ministarstva zdravlja, obavljene 64 kadaverične transplantacije.

Novi zakon o transplantaciji organa očekuje se do kraja godine.

"Kroz obezbeđivanje standarda kvaliteta i bezbednosti organa, ali i sledivosti organa, omogućava nam ne samo da povećamo broj kadaveričnih donacija. već i da povećamo broj uspešno obavljenih procedura i da, na kraju krajeva, smanjimo liste čekanja", kaže Jelana Bokić, pomoćnica direktora Uprave za Biomedicinu.

Dvadesetoro učesnika ovogodišnje Sandrine akcije potpisalo je donorske kartice.

"Drago mi je što sam to uradio i mislim da je to jedan humani čin. Ako nekome može da pomogne nekada, ako se meni recimo nešto desi, što da ne", kaže jedan od budućih donora.

Prihod od prodatih majica i bedževa Sandra je namenila Udruženju obolelih od cistične fibroze, bolesti koja joj je otkrivena u detinjstvu i zbog koje su joj u 21. godini transplantirana pluća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи