U začaranom krugu zbog nadgrobne ploče

Pokušaji ćerke pokojnog Timotija Vasovića iz Novog Pazara da ocu postavi nadgrobnu ploču ne uspevaju ni godinu dana posle njegove smrti. Ploča, naime, oblikom ne odgovara jednom od pet ponuđenih tipova koje je propisala crkvena opština. Vasović je bio ateista, a svi propisani tipovi su u obliku pravoslavnog krsta. Ovo je prvi slučaj ovakve vrste, a problem je nastao jer na starom gradskom groblju nema mesta, a zemljište za novo obezbedila je crkvena opština.

Vasović nije želeo sahranu sa sveštenikom niti obležije krsta na svom nadgrobnom spomeniku. Sahranjen je u septembru 2016. godine na provoslavnom groblju kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća. Od tada, kaže Nelica Grujić, Vasovićeva ćerka, počinje začarani krug.

Nelica Grujić kaže da ju je Javno komunalno preduzeće poslalo kod crkve, crkva u Opštinu, a Opština je ponovo šalje u JKP.

"Pa onda, JKP me šalje u Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu, odakle me šalju u Beograd jer naravno da oni nisu nadležni nego Republički zavod", objašnjava Grujićeva.

Na oglasnoj tabli novog groblja od 2013. godine postoji ugovor Grada i crkvene opštine u kome u članu 3 stoji da se na groblju moraju postavljati samo tipovi nadgrobnih ploča koje je propisala crkvena opština uz grafičke prikaze tipova.

Protojerej Stavofor Tomislav Milenković napominje da je Grujićka na vreme obaveštena o Ugovoru i tipovima nadgrobnih ploča koje može postaviti.

"Kada je bila sahrana, upravnik groblja je obavestio da, zato što je groblje tako uređeno i tako definisano, da postoje određeni tipovi nadgrobnih spomenika - da su oni kao prodica dužni da podignu taj nadgrobni spomenik po onim tipovima koji postoje. Međutim, oni su to očigledno odbili i hteli su da postave nadrgobni spomenik koji se ne uklapa u tu ambijentalnu celinu", kaže protojerej Stavrfot Tomislav Milenković, paroh novopazarski.

Cilj ambijentalne celine je da ne narušava bližu okolinu Petrove crkve kod koje se groblje nalazi pa tipovi nadgrobnih spomenika izgledom podsećaju na nadgrobne spomenike neposredno uz crkvu. Milenković navodi da su porodici ponudili kompromisno rešenje.

"Da oni postave horizontalnu nadgrobnu ploču na kojoj će pisati ime i prezime pokojnika, godina rođenja i godina smrti. Oni su tada u razgovoru odbili", rekao je protojerej Stavrfot Tomislav Milenković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je preporuku da je Gradska čistoća diskiminisala Grujićku i njenu porodicu. 

Iz gradske čistoće navode da je spor isključivo između porodice i crkve i da ne smeju da krše ugovorene obaveze. Gradska uprava nije se oglašavala o ovom slučaju od marta meseca tekuće godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво