Rekordna poseta na "Danima ludaje" u Kikindi

U Gradskoj kući u Kikindi je organizovan svečani prijem u čast održavanja 32. tradicionalne turističke manifestacije "Dani ludaje" koja ove godine po broju učesnika i posetilaca spada u jednu od najvećih do sada.

Prijem je organizovao gradonačelnik tog banatskog grada Pavle Markov, a na njemu su bili potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković, ambasadori Sjedinjenih Američkih država, Norveške, Crne Gore, republički i pokrajinski poslanici, predstavnici Pokrajinske vlade, turističkih organizacija i brojni ugledni gosti, saopšteno je iz pokrajinske skupštine.

Gosti su nakon prijema zajedno sa gradonačelnikom i predstavnicima grada Kikinda, obišli manifestaciju, izlagačke štandove i prisustvovali tradicionalnom nadmetanju učesnika u izboru za najdužu i najtežu bundevu ludaju.

U razgovoru sa domaćinima, Đankovićeva je izrazila zadovoljstvo i ocenila da je manifestacija "Dani ludaje" po broju domaćih i stranih izlagača i posetilaca, kao i po svom kvalitetu u potpunosti opravdala epitet domaćeg turističkog brenda koji iz godine u godinu zauzima sve značajnije mesto u turističkoj ponudi Vojvodine.

To je ujedno i potvrda da je turizam u Vojvodini sa pravom prepoznat kao jedna od najznačajnijih i najperspektivnijih privrednih grana kojoj i u narednom periodu treba posvetiti posebnu pažnju, naglasila je Đankovićeva.

Po broju učesnika i posetilaca posebno iz susednih država, ovogodišnja manifestacija spada u jednu od najvećih do sada, a grad Kikinda se i ove godine dokazao kao dobar domaćin koji ima šta da ponudi i domaćim i stranim gostima, ocenjeno je prilikom posete manifestaciji.

Za vreme održavanja "Dana ludaje", grad Kikinda postane na nekoliko dana turistički centar Vojvodine, zahvaljujući biljci ludaji.

Na bivšim južnoslovenskim prostorima ona je poznata još kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u Banatu zovu je ludaja. Grupa kikindskih entuzijasta je 1986. godine organizovala prve "Dane ludaje" i ubrzo privukla ljubitelje bundeve i tikve iz cele zemlje i regiona.

Danas, "Dani ludaje" predstavljaju veliku turističku manifestaciju, karakterističnu po tome što se učesnici nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Pobedničke ludaje u najvećem broju slučajeva imaju težinu preko 400 kilograma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво