Da li je odzvonilo za FT1P?

Kada je korisnik novosadske filijale RFZO-a razbio stakla nagađalo se da ga je iznervirala procedura i čekanje. To nije opravdalo njegovo ponašanje, ali je dalo povoda da se proveri kako se sprovodi Zakon o opštem upravnom postupuku koji se primenjuje od juna? Trebalo bi da omogući da se podaci, koji se nalaze u službenim evidencijama, razmenjuju po službenoj dužnosti i da se više ne traže od građana. Dokle se stiglo?

"Fali ti jedan papir" (FT1P) trebalo je već da ode u legendu, bar se tome nadaju oni koji rade na unapređenju elektronske uprave. Građani su, čini se, najglasnije sudije.

"Super je, super, ne čeka se, veoma brzo se dobija", kaže jedan od zadovoljnih građana. Međutim, još ima onih koji to nisu.

"Danas je peti dan kako se šetam iz jedne ustanove u drugu, jedni kažu da idem kod notara, notar kaže da idem nazad u opštinu, u opštinama me šalju u socijalnu pomoć, socijalna pomoć nazad na biro", kaže jedna građanka.

Pet dana godišnje – procena je da će građani toliko uštedeti kada se u jednoj bazi podataka nađu sva potrebna dokumenta.

"Gradska uprava Pirot je na svom sajtu objavila spisak svih naših službi koje vode službenu evidenciju i objavila je spisak svih naših radnika koji učestvuju u razmeni podataka", kaže načelnica Opšte uprave Pirot Zorana Živković.

U lokalnim samoupravama prosečno čekanje bilo je između 14 i 16 minuta, na šalterima MUP-a između 26 i 36 minuta. Rekorderi u brzini izdavanja su izvodi iz matičnih knjiga.

"Evidencije o državljanstvu građana Republike Srbije su u postupku objedinjavanja u centralni sistem i očekuje se da do kraja i ona budu u tom centralnom sistemu e-uprave, tako da će organi u potpunosti biti u mogućnosti da ne zahtevaju od građana sve isprave ili od drugih organa da im se dostavljaju poštom", kaže Goran Aleksić, načelnik opštih poslova u Kragujevcu.

Oko 50 jedinica lokalne samouprave smanjilo je čekanje na šalteru. Plan resornog ministarstva je da do kraja godine to bude slučaj u 90 odsto njih.

"Da bi zapravo postojao jedan šalter na kojem može više stotina različitih zahteva da se ispostavi potreban je dalji rad – pravni, organizacioni, logistički, kadrovski. Tako da prava mera uspeha neće biti broj šaltera nego broj dokumenata koji se nije tražio od građana", rekao je Dražen Maravić iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pravilo da se po rođenu deteta prijava imena, prebivališta roditelja kao i da se upis u knjigu rođenih obavi u porodilištu, zaživelo je u praksi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи