Vesić: Izrađen Nacrt zakona o Starom Sajmištu

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi bez memorijalnog centra posvećenog stradalima u Drugom svetskom ratu. Komisija za Staro sajmište, formirana pre tri godine, bavi se konceptom budućeg memorijalnog kompleksa na mestu nekadašnjeg logora. Danas je komisija zasedala u Jasenovcu.

Na mestu gde se nalazio najveći i najozloglašeniji ustaški logor tražilo se rešenje za prvi memorijalni centar u Srbiji.

"Da bi se razumelo kako je socijalistička Jugoslavija obeležavala sećanje na stradanje u Drugom svetskom ratu na najznačajnijem mestu stradanja, i drugo kakvo je danas stanje i u kom kontekstu će postojati Staro sajmište. Jer ono ne postoji samo za sebe, nego u kontekstu regionalnih memorijala i svetske mreže memorijala Drugog svetskog rata. Upravo zato smo danas ovde", rekao je episkop slavonski Jovan Ćulibrk.

Memorijal će, kako je planirano, imati tri muzeja posvećena jevrejskom, romskom stradanju i stradanju Srba. Pre toga, sa sajmišta treba iseliti restorane, sportske objekte i ljude. Prvi korak je donošenje zakona koji će uskoro pred poslanike.

"Taj zakon će omogućiti da rešimo imovinsko-pravne odnose, da izvršimo eksproprijaciju, da isplatimo one koji su privatni vlasnici, da preselimo one koji imaju pravo korišćenja da dobiju druge objekte, a da ono što pripada državi i gradu postane deo memorijalnog kompleksa", objasnio je menadžer grada Beograda Goran Vesić.

A on će, veruje Komisija za Staro sajmište, po izgradnji postati najvažniji memorijal na prostoru bivše Jugoslavije. Centralna kula, kako je najavljeno, biće edukativni centar o Holokaustu.

Kako bi žrtve Drugog svetskog rata večno ostale upamćene, staraće se i pravoslavna crkva. U zgradi srpske škole u Jasenovcu iz 19. veka gradiće se biblioteka i istraživački centar za proučavanje ovog stratišta.

Vesić je istakao da je veza između Jasenovca i Starog Sajmišta u Beogradu veoma jaka i da se Staro Sajmište ne može razumeti bez razumevanja Jasenovca.

"Sam Memorijalni kompleks Jasenovca nije dovoljno veliki, s obzirom na broj ljudi koji su tu stradali i za nas je veoma važno da Staro Sajmište postane centralno memorijalno mesto, kada su u pitanju žrtve Drugog svetskog rata. Zato je važno što komisija danas zaseda u Jasenovcu", rekao je Vesić novinarima.

Nakon sednice, gradski menadžer je, zajedno sa članovima komisije, obišao Spomen-područje Jasenovac, koje je izgrađeno uz uže područje bivšeg koncentracionog logora "Ciglana Jasenovac".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво