Beogradska premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji"

U kripti Hrama Svetog Save, održana je beogradska premijera filma "Kosovo-momenat u civilizaciji". Reditelj filma Boris Malagurski navodi da je film važan kako bi svetskoj javnosti pokazali šta se dešava sa srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji i pokazali Unesku da ne sme da primi Kosovo u članstvo.

Film "Kosovo-momenat u civilizaciji" govori o detinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska.

Pre početka projekcije novinarima se obratio reditelj filma Boris Malagurski koji je rekao da je ovaj film važan kako bi svetskoj javnosti pokazali šta se dešava sa srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji, dali istorijski pregled, ali i pokazali Unesku da ne sme da primi Kosovo u članstvo.

Malagurski se zahvalio celom timu koji je učestvovao u realizaciji filma kao i institucijama koje su finansijski pomogle film, a među kojima su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova.

Reditelj se osvrnuo na nedavnu premijeru filma u Parizu, koja je ujedno bila i svetska, rekavši da je ona izazvala burne reakcije zapadnog sveta, ali i da su pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji uništava.

Naveo je da je film osudio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a to je, kaže Malagurski, najveća pohvala filmu.

Nakon beogradske premijere, najavio je, sledi prikazivanje filma u drugim gradovima Srbije ali i Evrope.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je toj opštini pripala čast da učestvuje u organizaciji projekcije filma i dodao da kroz film svako može da oseti kako Kosmet pripada Srbiji.

Projekcija filma je organizovana u saradnji gradske opštine Vračar i Hrama Svetog Save.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво