Konkurs za izbor Izuzetne destinacije Evrope

Raspisan je konkurs za izbor Izuzetne destinacije Evrope - "EDEN 2017". Program koji podržava Evropska komisija želi da se afirmišu manje poznata turistička odredišta i nagradi njihov održivi razvoj. Ohrabruje se i međusobna saradnja svih nagrađenih destinacija u Evropi. Konkurs je otvoren do sredine oktobra.

Od kada se u Srbiji bira Izuzetna destinacije Evrope, nagrađene su dve opštine, Pirot i Knjaževac. Pirot je bio laureat na temu "Turizam i lokalna gastronomija". Takva odluka komisije je bila očekivana jer se retko koji deo Srbije može pohvaliti tako velikim brojem autentičnih specijaliteta. Tu su pirotski kačkavalj, peglana kobasica, sarme od lipovog lista, jagnjeći čomlek.

"Pirot se potrudio da iskoristi ovu nagradu i da se na neki način promoviše gde god je to moguće. Takođe, vrlo je važno i članstvo u EDEN mreži jer to utiče na neku širu promociju svih onih koji su zainteresovani da dođu u Pirot, da probaju naše lokalne specijalitete a pored toga da ponudimo i ono što je karakteristično za grad a to je i bogato kulturno-istorijsko nasleđe", kaže Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot.

Opština Knjaževac je proglašena Izuzetnom destinacijom Evrope u godini kada je akcenat dat nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Knjaževac je tada šarmirao žiri zanimljivim đurđevdanskim obredom - Molitva.

Nakon osvajanja Eden nagrade opština Knjaževac je već sledeće godine imala za petinu više turista.

"Manifestacije kao što su Festival kulture mladih Srbije, Molitva pod Midžorom i mnoge druge mogu da upakuju jedan vrlo atraktivan i dinamičan turistički proizvod koji može biti zanimljiv ne samo gostima iz Srbije nego i čitave Evrope", kaže Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

Ovogodišnja tema izbora za izuzetnu destinaciju Evrope je kulturni turizam.

Naročito će se vrednovati materijalno kulturno nasleđe koje je na Uneskovoj listi ili listi Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pobedom na konkursu opština skreće pažnju turističke privrede i lokalne samouprave na svoj turistički potencijal.

"Takođe, dobiće mogućnost da se predstave na sajtovima TOS-a, Evropske komisije, Evropske turističke komisije, na portalu Juropinijan best destinejšn i na još nekim važnim mestima", kaže Dejan Crnomarković iz TOS-a, direktor projekta "EDEN Srbija".

Evropska komisija veoma podstiče i međusobnu saradnju pobednika konkursa u celoj Evropi jer je turističko udruživanje od presudnog značaja prvenstveno u privlačenju prekomorskih turista.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво