Levoruka pijanistkinja

Kada vam kažu da nešto radite levom rukom, pretpostavlja se da to činite bezvoljno i ne baš kako treba. Ali, to nije slučaj sa jednom Japankom. Jasujo Segavi levom rukom svira klavir, takmiči se i pobeđuje.

Mesec dana Jasujo Segavi bilo je potrebno da nauči da svira staru srpsku pesmu. Ona nije jedina Japanka koja poznaje srpsku muziku, ali jeste jedina koja svira levom rukom.

Pre deset godina obolela je od jedne specifične bolesti koja pogađa klasične muzičare – reč je o fokalnoj distoniji.

"Mozak ne prima signale pojedinih prstiju, a najčešće se to desi sa prstima desne ruke. Ali tada sam shvatila da želim da nastavim da sviram klavir i ceo program sam prilagodila samo levoj ruci", objašnjava pijanistkinja Jasujo Segava.

Kada je saznala za bolest, godinu dana nije sela za klavir. Da ponovo zasvira motivisala su je dela poznatog japanskog kompozitora Takašija Jošimacua.

"Ono što je glavna poteškoća u sviranju jednom rukom je da ne mogu dugo da sviram, jer ako predugo vežbam mogu da se pojave bolovi i zatezanje mišića. Tako da svoje vežbanje moram mnogo bolje da planiram i da koncentracija bude na vrhunskom nivou", kaže Jasujo Segava.

Najveća muka sa sviranjem jednom rukom je, kaže, to što mora da se postigne melodija i pratnja.

To osim nje zna tek pet pijanista koji u svetu sviraju jednom rukom. Svoj repertoar Jasujo predstavlja širom sveta. Iako ne postoje takmičenja za jednoruke pijaniste, to joj ne smeta da osvaja nagrade i pobeđuje čak i one koji sviraju sa obe ruke.

"Zapravo ne razmišljam o samoj nagradi, za mene su takmičenja prilika da upoznam i čujem vrhunske pijaniste svoje generacije, takođe i profesore koji sede u žiriju i da na neki način budem ambasador dela napisanih isključivo za levu ruku zato što smatram da nisu dovoljno zastupljena na repertoaru klasičnih koncerata", kaže Jasujo.

Jasujo je u Beograd stigla na proslavu 80. rođendana muzičke škole "Josip Slavenski". Već je nastupala u Novom Sadu. Želi da i srpskoj publici pokaže da muzika može dobro da zvuči bez obzira na to da li se izvodi sa jednom ili obe ruke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво