Kuburovićeva: Pripremljen set mera za borbu protiv korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera u borbi protiv korupcije i kriminala biti sprovedena do kraja 2017. i početkom 2018. godine, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasan početak reforme, koja će početi 1. marta 2018. godine.

Ministarka Kuburović je u Beogradu na otvaranju projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" rekla da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva brz i efikasan krivični postupak, na osnovu novih krivičnih dela koja su predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u novembru 2016. godine.

"Vlada je pripremila set mera za postizanje ovog cilja koje su sadržane u Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela", rekla je Kuburovićeva na konferenciji posvećenoj prevenciji i borbi protiv korupcije.

Ona je istakla da je Centar borbe protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije u Srbiji Tužilaštvo za organizovani kriminal, čiji će rad biti unapređen u narednom periodu, a viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu biće regionalni centri, u kojima će se formirati posebna odeljenja za procesuiranje krivičnih dela sa korumptivnim elementima.

Kako je dodala, novi Zakon o organizaciji i nadležnosti u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije predviđa redefinisanje organizacione strukture javnih tužilaštava, sudova i policije čime se stvara osnova za efikasniju saradnju državnih organa putem službenika za vezu i bržu i kvalitetniju razmenu podataka.

"Vlada Srbije je pred sebe postavila izuzetno važan i jedan od najbitnijih zadataka svake države - a to je nulta tolerancija prema korupciji", naglasila je Kuburovićeva.

Ministarka je rekla da je jedna od mera koja proizilazi i iz Akcionog plana za Poglavlje 23, donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije dodavši da veruje da će se on naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da korupcija ugrožava sve delove društva i da je voma važan napredak u borbi protiv nje.

"Borba protiv korupcije je bitna za Srbiju na njenom putu ka EU, ali i za njen prosperitet", istakao je Fabrici dodajući da je cilj projekta vrednog 3,3 miliona evra, jačanje pravnog okvira u borbi protiv korupcije, preventivne uloge i pomoć pravosuđu u primeni novih zakonskih rešenja iz oblasti korupcije.

Kuburovićeva: Za tri meseca 9.000 slučajeva nasilja u porodici 

Prema podacima sudova i tužilaštava, od ukupnog broja slučajeva, u 3.900 tužilaštvo je predlagalo produženje hitne mere, odnosno udaljenje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvama, precizirala je Kuburovićeva.

Sudovi su od usvojili 3.800 predloga i nasilnicima produžili hitne mere do 30 dana, navela je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

"Ovo je jedan od zakona koji pokazuje da dobra i temeljna priprema može da da itekako dobre efekte u primeni", naglasila je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, još bitnije je da je ovaj Zakon, koji je primenjuje od 1. juna, predviđa osnivanje tela koje čine sudije, tužioci, pripadnici policije i predstavnici centara za socijalni rad.

Njihov zadatak je da nakon prijave i odlučivanja o hitnoj meri nastave da razmatraju slučaj i utvrđuju individualni plan za dalju podršku žrtvi, ukazala je Kuburovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво