Kad zimnica zamiriše na paljevinu

Sezona pripremanja zimnice uveliko je počela. Miris pečene paprike oseća se u svakom mestu, ali se u Boru pre nekoliko dana pretvorio u miris paljevine – srećom bez većih posledica. Zarad dobre zimnice, mnogi su spremni da urade i neočekivane, opasne i zabranjene stvari. U sezoni kiseljenja stradaju i saobraćajni znakovi.

Zbog pripreme ajvara za zimu, stanari zgrade u Boru, zimu bi mogli da dočekaju bez krova.

"Izbila vatra odjednom, mi smo to primetili u pola jedan. Dim, plamen...", rekao je Rade Mirković iz Bora. Na pitanje da li je običaj da se peku paprike na krovu, kaže da se tako ranije radilo, ali da se u poslednje vreme to ne praktikuje.

Jak plamen i okretanje paprike možda su potrebni za dobar ajvar. Ali, nije jedino o čemu treba voditi računa.

"Sezona pravljenja zimnice naravno da povećava procenat verovatnoće da dođe do nekog požara, pogotovo kad se radi neozbiljno. Povećana opasnost je neozbiljnost ljudi, sve treba da se prekontroliše - da li je šporet ugašen, na struju... Bez obzira na to da li je sarma ili paprika", ističe Saša Rančić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

I ne rizikuje se, zarad zimnice, samo sopstvena bezbednost. Dokaz je višegodišnja tradicija - manjak saobraćajnih znakova u sezoni kiseljenja.

"Kako kažu oni koji to kradu - radi se o veoma kvalitetnom metalu koji dobro provodi toplotu i veoma je dobar, recimo, za pečenje paprike. Neko zbog toga može da pogine, da ostane invalid i da mu upropastite celi život na taj način što ste zamislili da pečete paprike na saobraćajnom znaku STOP", upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Uživanje u domaćoj zimnici može da pokvari i način pripreme. Vinobran i konzervansi E200 i E211 naročito su opasni.

"Obavezno poštujte doziranje, nemojte dodavati više da bi vam se, možda, brže napravila turšija. Čak i ako ih koristite u onim preporučenim dozama, oni mogu uzrokovati probleme kod osetljivih ljudi, najčešće su u pitanju alergijske reakcije ili neki gastro problemi - mučnina, povraćanje, dijareja", kaže nutricionistkinja Jovana Feruga Srejić.

Domaća tradicija, preko okeana je krivično delo. Zbog pečenja paprika u sopstvenom dvorištu, bračni par poreklom iz Srbije završio je pred kanadskim sudom, a preti im kazna od 50.000 dolara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво