Brnabićeva: Digitalizacija i obrazovanje prioriteti vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija mora da napravi značajan iskorak u digitalizaciji i obrazovanju, navodeći da postoje potencijali koji moraju biti iskorišćeni.

"Ukoliko Vlada Srbije ne uspe da napravi značajan iskorak, onda smo izgubili vreme za celu našu zemlju i za sve naše građane. Izgubiće Srbija trku u konkurentnosti sa ostalim zemljama Evrope i sveta i na nama je velika odgovornost da uradimo sve što je potrebno i iskoristimo sve potencijale", rekla je Brnabićeva na skupu "Industrijska politika i digitalizacija u Srbiji".

Premijerka je kao najveći potencijal navela fantastične mlade ljude koji su dobro obrazovani i sposobni i imaju svoje inovacione kompanije, ali isto tako i fakultete koji su u mogućnosti da približe Srbiju najrazvijenijim zemljama EU.

"Imamo danas IT industriju koja raste brže nego bilo koja industrija, stopa je deset odsto godišnje, a samo proizvodnja softvera raste po stopi od 20 odsto", rekla je ona i dodala da će to pomoći da Srbija ima ekonomski razvoj na osnovu inovacija, a ne samo investicija.

Kako kaže, to će Srbiju pridružiti najnaprednijim zemljama savremenog društva, a to znači da Srbija neće biti mesto jeftine radne snage i mesto gde se proizvodi tekstil i čarape.

"Mi više nećemo nuditi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage već kao zemlju mladih i kreativnih ljudi i gde ćemo rast zasnovati na prodaji gotovih proizvoda, softvera, pametnih rešenja", rekla je premijerka.

Ona je ponovila da su digitalizacija i obrazovanje prioriteti vlade i da oni idu "ruku pod ruku" i da je dobra osnova za to napravljena u mandatu prethodne vlade na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić, jer je novoj vladi ostavila makroekonomsku stabilnost i dobro stanje u budžetu.

Konferenciji je prisustvovao i nemački ambasador Aksel Ditman, a premijerka se tom prilikom zahvalila Nemačkoj na pomoći Srbiji u reformama.

Podsetila je da se radi na punoj implementaciji Zakona o opštem upravnom postupku koji omogućava da građani više neće biti "kuriri" države već je, kaže, država servis građana i ukazala da taj zakon treba usaglastiti sa mnogo podzakonskih akata i drugim zakonima.

Ona je izrazila nadu da će se to desiti što pre, kako bi se napravila baza podataka koja će omogućiti e-upravu i od Srbije napraviti modernu državu.

Nemački ambsador Aksel Ditman podseća da Srbija i Nemačka intenzivno rade zajedno u mnogim oblastima ukazujući da je juče sklopljen sporazum između dve vlade na osnovu kojeg će se finansirati konkretni projekti sa preko 40 miliona evra.

On je podsetio da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije koja je od 2000. do danas donirala preko 1,7 milijardi evra.

"Važno je da mi u mnogim centralnim oblastima podstičemo reforme u Srbiji, razvoj Srbije i njeno napredovanje ka EU. Jedna od centralnih oblasti je nemačko-srpska inicijativa za razvoj i zapošljavanje", rekao je Ditman.

On je dodao da je Nemačka imala inicijativu za unapređenje stručnog obrazovanja, da sa Srbijom sarađuje u oblasti razvoja privrede i ukazao da je na inicijativu Aleksandra Vučića još dok je bio premijer napravljen fond za unapređenje statrt ap preduzeća.

"I to će se uskoro pokrenuti", rekao je Ditman koji je istakao da su i u Nemačkoj, kao i u Srbiji važna digitalizacija i obrazovanje, te da postoji prostor za saradnju.

Kako je rekao, Srbija i Nemačka mogu da sarađuju u oblasti industrijske politike i digitalizacije, a za to postoje odlične mogućnosti, a složio se i sa premijerkom da Srbija ima veliki potencijal u obrazovanim i mladim ljudima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво