Slovaci u Padini čuvaju tradiciju

U Srbiji živi više od 50.000 pripadnika slovačke nacionalne zajednice, najviše u Vojvodini. Mesto Padina u opštini Kovačica ima 6.000 stanovnika, 90 odsto njih su Slovaci. U ovo vreme se tu organizuju brojne manifestacije koje govore o kulturi i tradiciji Slovaka koji su to mesto naselili 1806. godine.

Pored stalne postavke koja prikazuje život Slovaka u 19. i 20. veku, u Etno kući može se videti i najnovija postavka starog emajliranog posuđa koje se nekada koristilo u ovom delu Srbije.

"Sve što smo imali, doneli smo s tavana. Želeli smo da naša deca to vide, da vide iz čega smo mi nekada jeli, šta se koristilo. Nažalost, takvog posuđa sve je manje u upotrebi", priča Katarina Šulja iz Udruženja žena u Padini.

U Padini u Etno muzeju "Petraš" otvorena je i izložba od "Runa do guna" među kojoj je i vuneni pajac – igračka izrađena pre 70 godina.

"Sakupljam ove predmete 61 godinu od svoje deset godine. Ovaj slovački Etno muzej ima oko 7.000 predmeta, nešto sam kupio, nešto našao na otpadu, nešto mi daju, nešto je moja majka sačuvala", kaže penzioner Pavel Petraš.

Osim etnologa i ljubitelje antikviteta, eksponati privlače i pažnju turista kojih je u Padini sve više.

"Turisti kad uđu, prvo kažu 'Vau, dal' je to moguće'. Eto, sav sam se naježio kad pričam, ali to me inspiriše da idem dalje", ističe Pavel.

Osim predmeta od vune, u muzeju su i stare crkvene knjige, venčanice koje su koristile žene u ovom kraju, ali i autentično uređene prostorije u kojima su nekada živele prodice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво