Svečana akademija povodom Dana Matematičke gimnazije

Matematička gimnazija je obeležila svoj dan, a državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da su đaci te škole ponos zemlje, da talenti koje ta gimnazija neguje i razvija predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu i daju ogroman doprinos srpskoj i svetskoj nauci. Posebno priznanje pripalo je novinarki RTS-a Nataliji Sinanović.

"Fascinantni su uspesi koje đaci te škole ostvaruju na međunarodnim takmičenjima i koji govore i o naporima i istrajnosti profesora da im usade trajnu ljubav prema nauci i znanju", rekla je Matićeva.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović zahvalio je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i posebno državnoj sekretarki Tatjani Matić na ličnom zalaganju da ova ustanova od nacionalnog značaja dobije zasluženu podršku.

Na svečanosti su najboljim učenicima, prijateljima i saradnicima Matematičke gimnazije uručena priznanja, a poklon za odlazak u penziju uručen je profesoru Zoranu Kadelburgu, nekadašnjem učeniku prve generacije ove škole, koja je osnovana 19. septembra 1966. godine.

Od ove godine, Matematička gimnazija dodeljuje priznanja za doprinos promociji škole, mladih talenata i pravih društevnih vrednosti; nagrađena je i novinarka RTS-a Natalija Sinanović. 

Čestitajući profesorima i učenicima Matematičke gimnazije 51. godišnjicu, Matićeva je na svečanoj akademiji navela da je posebno značajno podsticanje razmene iskustva i znanja sa vršnjacima iz drugih država, a s obzirom na globalni kontekst u kojem se informatički, ali i celokupan naučni život odvija.

"Otuda posebne pohvale za organizaciju Kupa Matematičke gimnazije koji je ove godine održan peti put", rekla je Matićeva podsetivši da Ministarstvo nadležno za telekomunikacije podržava ovo takmičenje od samog početka, kao i druge programe koji doprinose podizanju kapaciteta mladih ljudi u odnosu na potrebe vremena.

Matićeva je rekla da očekuje da će sa uvođenjem obavezne informatike u osnovne škole, sa novim generacijama u tu gimnaziju pristići i veći broj đaka zainteresovanih za informatičku oblast.

"Verujemo da je upravo u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, matematici, ključ za razvoj nedostajućih kadrova, odnosno najstabilniji i najefikasniji put do nacionalnog privrednog i ekonomskog prosperiteta. Na nama je da to omogućimo, pre svega, unapređenjem obrazovanja koje je osnov svakog progresa", zaključila je državna sekretarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво