Nevreme u Srbiji: Vetar lomio grane, povređeno nekoliko osoba

Snažan vetar praćen pljuskovima pogodio je Srbiju, a na području Rume je padao grad. Nekoliko osoba je povređeno, među kojima motociklista i petogodišnje dete na koje je pala grana u beogradskom naselju Borča. Oko 14 časova u Novom Sadu i Beogradu duvao je vetar od preko 100 kilometara na čas. U Šapcu i Zrenjaninu vetar je nosio krovove sa zgrada, a materijlna šteta pričinjena i na usevima. Saobraćaj se na beogradskom aerodromu, posle kratkotrajnog nevremena, normalno odvija. Samo jedan let preusmeren na Sofiju.

U roku od samo desetak minuta nešto pre 14 časova nebo nad Vojvodinom i Beogradom se potpuno smračilo i počeo je da duva izuzetno jak vetar koji je nosio sve pred sobom. Leteli su krovovi i kontejneri, oluja je čupala drveće, rušila ograde i kapije, pucali su prozori.

Na putevima u Vojvodini automobili su bili zasuti prašinom i granjem, a vetar je oborio i saobraćajne znake i sigurnosne ograde.

Oko 14 sati u Novom Sadu i Beogradu duvao je vetar od preko 100 kilometara na čas. Oboreno je nekoliko stabala na Novom Beogradu i u Zemunu.

Vetar je lomio grane na Karaburmi i u Borči, gde je povređeno petogodišnje dete. Ono je zadobilo lakše povrede kada mu je grana pala na glavu, a ekipa Hitne pomoći ga je u svesnom stanju prevezla u Urgentni centar, rečeno je RTS-u.

Još jedan stanovnik Borče zadobio je povrede glave, kada ga je usled jakog vetra udario prozor.

U Hitnoj pomoći kažu da su lekarske ekipe, osim u Borči, intervenisale i na Novom Beogradu i Zemunu.

U Ulici trešnjin cvet na Novom Beogradu jedna osoba je povređena kada joj je kapija pala na leđa, a u Zemunu je lekarska pomoć bila potrebna stanovniku na kojeg je pala grana.

Takođe, kod Lida na Dunavu je prijavljen nestanak muškarca koji se nalazio u čamcu.  

Olujno nevreme oko 14 časova je pogodilo i Zrenjanin i okolinu.

Prema prvim podacima, povređen je motociklista na koga je vetar srušio drvo. Povređeni je prevezen u Urgentni centar, a zatim upućen na dalje lečenje u Klinički centar Srbije, kažu za RTS u Opštoj bolnici u Zrenjaninu.

U centru Zrenjanina vetar je odneo limeni krov sa zgrade Vodotoranj. Pokidani su i kablovi koji su se nalazili na tom krovu. Takođe je srušen i krov sa zgrade robne kuće. Konstrukcija je pala u Gimnazijsku ulicu, ali na sreću nije bilo povređenih.

Više ulica je bilo neprohodno zbog oborenih stabala, a na nekoliko ključnih raskrsnica stvorene su velike bare. 

Velike štete ima u Botošu, a u Jarkovcu je prekinut dalekovod. Nanesena je velika šteta i u selima opštine Žitište, gde su najavili zasedanje Štaba za vanredne situacije. Stradali su krovovi na kućama u više sela u opštini, a u selu Hetin je palo devet bandera na elektromreži, javlja dopisnik RTS-a.

Olujni vetar zahvatio je i Šabac gde je čupao drveće i odneo deo krova sa jedne četvorospratne zgrade. Osim stambenim objektima, nevreme je nanelo štetu i poljoprivrednim usevima.

Bilo je i prekida u snabdevanju električnom energijom koje ekipe Elektrodistribucije otklanjaju.

Sličan scenario ponavljao se Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Inđiji. Na području Rume je padao grad.

"Imamo prekid saobraćaja prema Vojki, između Stare i Nove Pazove, imamo dosta polomljenih bandera, prekid struje, varničenje. Ljudi izlaze na teren", kaže Jovica Garić, direktor JKP "Čistoća" u Staroj Pazovi.

Tokom večeri je nevreme praćeno gradom zahvatilo nekoliko sela na planini Suvobor kod Gornjeg Milanovca. Krupan grad padao je nekoliko minuta, a za sada nema podataka o pričinjenoj šteti.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", uprkos lošem vremenu koje je zahvatilo delove Srbije i regiona, avioni sleću uz manje kašnjenje. Na sajtu Aerodroma je navedeno da su avioni iz Tel Aviva i Sofije sleteli s malim zakašnjenjem, ali avion iz Amsterdama kasni više od dva sata, a iz Bukurešta 40 minuta.

U Službi hitne pomoći nije bilo poziva sa Mihajlovca, prostora na kojem se održava Malogospojinski vašar. Jedna ženska osoba se javila u ambulantu zbog povrede noge koja je nastala usred rušenja šatre prilikom olujnog nevremena, javlja dopisnik RTS-a.

Vetar je podigao nekoliko šatri a zbog njegove jačine pao je i jedan elektro-stub na vašarištu. U toku je otklanjanje kvarova.

Olujni vetar zahvatio je severni deo Mačvanskog okruga, a, kako saznajemo, stambeni objekti ostajali su bez po nekog crepa ili prozora.

Meteorolozi su izdali upozorenje na moguće nepogode koje će zemlju zahvatiti posle izuzetno toplog vremena, a na osnovu meteolarma čitava zemlja obeležena je žutom i narandžastom bojom, koje signalizuju opasno nevreme.

Na naplatnoj rampi Vrčin, vetar nalik tornadu nosio je čak i kontejnere, a na Novom Beogradu je iščupao stablo iz korena.

S druge strane, više od 50 požara rasplamsalo se u zapadnoj Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво