Sindikat "Fijata" isplatio jednokratnu novčanu pomoć prvoj grupi radnika

Samostalni sindikat fabrike "Fijat krajsler automobil Srbije" je od ponedeljka do danas isplatio jednokratnu novčanu pomoć prvoj grupi radnika koji su letos štrajkovali.

Pomoć je dobilo 1.268 radnika koji su učestvovali u štrajku, i to po 1.000 dinara za svaki radni dan kada su protestovali.

Isplata će se nastaviti narednog ponedeljka.

Predsednik samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je novac isplaćen prvoj grupi koja se prijavila do 3. septembra i pružila dokaze o broju dana koje je svaki radnik proveo u štrajku.

"Novac potiče iz štrajkačkog fonda našeg sindikata u fabrici, a to je novac sindikata međunarodnih organizacija, institucija, privatnika i svih drugih koji su nam pomogli", rekao je Marković.

Dodao je da nijedan dinar u fond nije uplatila kompanija FCA, niti državni organi ili lokalna samouprava.

"To je za kritku jer smo verovali da ćemo prikupiti i više novca za naš fond kako bi mogli da isplatimo i veću sumu od 1.000 dinara za svaki da štrajk", rekao je Marković.

Nije naveo koliko će ukupno novca biti isplaćeno radnicima FCA u Kragujevcu tokom štrajka koji je trajao 16 radnih dana i objasnio da ima i radnika koji su štrajkovali i kraće.

Marković je potvrdio da će prema sporazumu kompanije FCA i Vlade Srbije radnici u fabrici u Kragujevcu će primiti 28. septembra povećanje zarade za 3,19 odsto, pa će osnovica za zarade biti 39.713 umesto dosadašnjih 38.500 dinara.

Prema tom sporazumu naredno povećanje od 6,35 odsto biće sa januarskom zaradom koju će zaposleni da prime u februaru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво