Poziv LGBT osobama da prijave policiji diskriminaciju i nasilje

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pozvala je pripadnike LGBT populacije da policiji prijave svako ugrožavanje njihove sigurnosti i bezbednosti.

"To je jako važno. Ne smeju da ćute, moraju da prevaziđu strahove koje imaju jer samo tako policija u saradnji sa tužilaštvom može da ih zaštiti, a počinioce sankcioniše", rekla je Popović Ivković u Narodnoj skupštini na predstavljnju izveštaja UNDP u Srbiji "Biti LGBT osoba u Srbiji".

Ukazala je da MUP duži niz godina preduzima aktivnosti na unapređenju komunikacije i saradnje policije s manjinskim grupama, bez obzira na bilo koji vid različitosti, saopštio je MUP.

Popović Ivković je navela da je policija razvila mehanizme odgovornosti za eventualno neprofesionalno postupanje policijskih službenika i deskriminaciju po bilo kom osnovu.

"Ti mehanizmi razvijeni su kroz Sektor unutrašnje kontrole, neposrednu kontrolu rada od strane rukovodioca i linijskih službi i kroz pritužbeni postupak", rekla je Popović Ivkovićeva.

Dodala je da o unapređenju prava na slobodno okupljanje pripadnika LGBT zajednice govori podatak o održavanju Parade ponosa svake godine od 2014.

Dodala je da je komunikacija i saradnja sa LGBT organizacijama i zajednicom unapredjena jer je održano više obuka za policijske službenike, izmenjen Zakon o javnom okupljanju gradjana i objavljen Priručnik o radu policije sa LGBT populacijom.

Polemika o pravima LGBT osoba

U debati u Domu Narodne skupštine na zajedničkoj sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i Odbora za evropske integracije komentarisan je izveštaj UNDP o položaju LGBT osoba koji je pokazao da postoje ozbiljni pomaci i napori države da se on poboljša, ali i da su pripadnici te zajednice i dalje najugroženija grupa u društvu.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders, je izneo podatak da je skoro 26 odsto građana koji pripadaju LGBT grupi reklo da su bili žrtve nasilja u Srbiji, a skoro tri četvrtine njih je bilo izloženo verbalnom nasilju.

"To su zapanjujući podaci. Postoje dve grupe koje vrše to nasilje - nepoznati počinioci koji dobacuju na ulici, a zatim njihovi školski drugovi", rekao je Miletić.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović primetila je da se danas više ne govori o tome da li postoje uslovi za održavanje Parade ponosa, te da se država danas bavi pitanjem unapređenja položaja LGBT zajednice.

"Ne sećam se da je ovaj Dom Narodne skupštine primio 100.000 onih kojima se ne isplaćuju plate, zadužene u švajcarskim francima. Ovo je nametnuta tema, a ima važnijih koje nisu došle na dnevni red. Gde su tradicionalne vrednosti, pravo većine da vaspitava decu u skladu sa tradicijom. Gde su naša većinska prava", pitao je lider Dveri Obradović.

Rekao je da mu smeta da se deci nameće što što "nije normalno" i u skladu sa verom i tradicijom.

"Nemojte nam nametati vašu ideologiju kao nešto prirodno i normalno. Niko ne ulazi u vašu privatnost. Čime se vi ponosite, ovo nije nedelja ponosa nego provociranje i nametanja homoseksualizma. Mislimo da gej paradu treba zabraniti. Što ne izađete na referendum? Ako je većina protiv, ne možete da je održite", rekao je Obradović obraćajući se pripadnicima LGBT populacije koji su bili u sali.

Poručio im je "da ne mogu pisati udžbenike u kojima se promoviše homoseksualnost" i da "Bog nije zato zamislio svet - da deca imaju dve mame ili dvojicu tate".

Odgovorio mu je predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak rekavši da je Svetska psihijatrijska zajednica konstatovala da homosekusalnost nije prishijatrijsko oboljenje, te da to znači da je normalno ponašanje.

"Država ne može narediti i to nije njen posao da neko nekog voli, ali država mora da obezbedi da svaki građanin ima pravo koje je stekao lojalnošću ovoj državi i plaćanjem poreza, na mir sigurnost i zaštitu ljudskih prava", rekao je Čanak.

Vezivati temu problema LGBT osoba sa natalitetom je politička manipulacija na koju neću da pristanem, dodao je Čanak.

"Čime se ko ponosi ili ne, to je verbalna začkoljica. Svako ko misli da treba da skrene pažnju protestom na neku temu ima pravo da to učini Nasilje je bilo nedopustivo. Homoseksualizam nije ideologija, ali homofobija može biti jer služi da bi se zamenile teze", rekao je Čanak.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović podsetio je da je obaveza većine u društvu da štiti manjinu, dodajući da su predstavnici LGBT i dalje najugroženiji.

Obradović je replicirao upitavši gde piše da je seksualna orjentacija ljudsko pravo, dodajući da je reč o pravu na privatnost.

"Mora da bude postavljeno referendumsko pitanje. Šta je sledeće? Pedofili, nekrofili, pa da kažemo da su i to manjinska prava? To je bolest? Pa i homosekualnost je pre dvadeset godina bila bolest dok nisu preglasali", nastavio je Obradović.

"Ima jedna fraza. Ako vam se ne sviđaju gej brakovi, ne koristite ih", rekao je Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defendersa.

Dodao je da seksualna orjentacija jeste pravo na privatnost, ali je istovremeno rekao da oni koji odluče da je ispolje ne treba zbog toga da trpe nasilje.

Odgovarajući na Obradovićeve teze da u parlamentu nisu bili oni kojima se duguju zarade, a jesu predstavnici LGBT, on je upitao otkud zna da među njima nema pripadnika te zajednice, ukazujući da i oni imaju iste probleme kao i svi drugi građani.

Miletić je istakao da je njihova ideologija - ideologija jednakosti.

Zaključujući sednicu odbora, Meho Omerović je istakao da sloboda okupljanja ne zavisi od mišljenja većine i izrazio uverenje da će na ovogodišnjoj Paradi biti više učesnika nego policajaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво