Vulin: Građani Srbije bezbedni

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je u Gornjem Milanovcu izvođenju komandno-štabne vežbe "Sajber Tesla 2017" i tom prilikom poručio da je Srbija mirna i stabilna a svaki njen građanin siguran i zaštićen.

"Sajber Tesla 2017" je višednovna multinacionalna vežba Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja koja se održava u kasarni "Vojvoda Radomir Putnik".

Vulin je, odgovarajući na pitanje novinara o situaciji na jugu Srbije i Kopnenoj zoni bezbednosti, a imajući u vidu ulazak Srpske liste u privremene institucije Kosova i Metohije, istakao da je Vojska Srbije, kako u KZB i na jugu Srbije, tako i u celoj državi uvek spremna da sačuva nacionalni prostor i način života.

"Mi nikada ne dozvoljavamo da se političke neprilike ili nestabilnost prenesu na našu teritoriju, bez obzira da li govorimo o granici ili administrativnoj liniji", poručio je Vulin.

Istovremeno je kritikovao privođenje pripadnika Crvenoj krsta Srbije na Kosovu i Metohiji ocenivši da se radi o neobjašnjivom napadu na jednu humanitarnu organizaciju.

"Crveni krst je simbol dobrote, mira i pomoći svakome. Na Kosovu i Metohiji Crveni krst Srbije pomaže svakome - i Albancima i Srbima, i Gorancima i Bošnjacima, svakome kome je pomoć potrebna, a oni se prema njoj ponašaju kao da je to teroristička organizacija", rekao je Vulin.

Ističe da je nedopustivo i nezapamćeno da se tako nešto dešava u zoni gde nema rata, sukoba.

"Dok se ne konstituiše nova vlada na KiM i dok Srpska lista ne preuzme svoj deo ovlašćenja, snage i uticaja, takve stvari će se dešavati. I još više bi se dešavale da nema predstavnika Srpske", uveren je Vulin.

Dodaje da je to napad na Srbe i još više na Crveni krst jer ne priznaje Kosovo i Metohiju kao suverenu zemlju.

Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković sa saradnicima, kao i predsednica Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Marija Obradović prisustvovali su izvođenju komandno-štabne vežbe u kojoj učestvuju pripadnici MO, VS i Nacionalne garde Ohaja i predstavnici državnih organa Rerpublike Srbije koji imaju nadležnosti u oblasti informacione bezbednosti.

Vulin je rekao da svet postaje sve opasnije mesto što je vidljivo i u svakodnevnom životu.

"Sve više se suočavamo sa opasnostima o kojima do juče nismo znali gotovo ništa. Sajber bezbednost kod nas je tema koja nije dovoljno razvijena, nije dovoljno zastupljena, a za nju svi imamo odgovornost. To je za nas potpuno novi izazov", konstatovao je Vulin.

Rekao je da zemlja koja nije u stanju da kontroliše svoj informatički prostor nije suverena, nije slobodna, te da Srbija mora takva i da ostane.

Ističući da nije prvi put da narodni poslanici prisustvuju vežbama Vojske Srbije, Obradovićeva je rekla je da se i ovom prilikom uverila da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posebnu pažnju poklanjaju sajber bezbednosti.

"Kad je reč o zakonskoj regulativi nije bilo dovoljno sluha i pažnje za to u ranijem periodu. To jeste najvažnija poruka koju ću poneti sa ove vežbe. Neophodno je da Narodna skupština sve intenzivnije radi na usvajanju novog zakonskog okvira i na revidiranju već postojećeg“", podvukla je ona.

Vežbu je pratila i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво