"Kvalitet nastave neće opasti u školama gde su deca migranti"

Od 1. septembra u školskim klupama širom Srbije su i deca migranti. Ne i u Šidu. Umesto časova počeo je protest roditelja. Sa njima, ali i sa zaposlenima u toj lokalnoj samoupravi razgovarali su predstavnici resornog ministarstva. Očekuju da se da problem bude uklonjen nakon roditeljskog sastanka.

Pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković za RTS kaže da je osećanje koje je ponela sa razgovora sa roditeljima u Šidu bilo ohrabrujuće.

"Zapravo, iznašli smo i rešili smo sve nedoumice koje su postojale i dobili smo čvrsto obećanje kolega da će organizovati roditeljske sastanke, dodatno pojasniti zabrinutim roditeljima i rešiti i njihove nedoumice. Oni naravno imaju prava da budu zabrinuti, ali imaju i prava da dobiju pravu informaciju, dakle čvrsta obećanja da neće biti problema u uključivanje dece migranata u obrazovni sistem", kaže Nedeljković.

Roditelji kao jedan od razloga navode i da će njihova deca imati manje kvalitetnu nastavu jer će đaci migranti zbog nepoznavanja srpskog jezika učiti po posebnom programu. Da li će nastavnici imati dovoljno vremena da se svima posvete?

– Naravno da će moći, mi tu imamo nekoliko aspekata, ta deca koja dolaze u školu imaju pratioce i to su pratioci koji govore i razumeju jezik zemlje iz koje dete dolazi i naravno srpski jezik. Dakle, komunikacija je tako olakšana.

Drugo, većina nastavnika srpskog jezika je prošlo obuku i ono što je negde najvažnije, izrada individualnih obrazovnih planova je nešto što nastavnik treba da uradi u vreme prireme za časove i da na času to primeni. Dakle, ostala deca niti hoće, niti smeju, niti postoji mogućnost da budu uskraćena za postignuća ili bilo koji kvalitet nastave.

Od prvog septembra u 27 škola krenulo je 252 đaka migranta. Prihvatni centri i centri za azil postoje u 16 opština i do sada nigde nije bilo problema u vezi sa školovanjem migranata. Do kraja ovog meseca treba da se uključi još 250 đaka. Da li očekujete slično negodovanje roditelja?

– Ne očekujem zaista, i kao prosvetni radnik i kao roditelj ne mogu da prihvatim da neko drugom detetu uskraćuje pravo na obrazovanje i na kvalitetan život i prosto ja znam da smo mi tradicionalno gostoljubiv narod i pre svega human narod.

Hoću da i dalje verujem, a ako se vratim na škole i školske uprave koje su već imale realizovano uključivanje migranata i gde nemamo problem, zašto bismo očekivali problem unapred. Prosto, za mene je iznenađujući problem koji se dešava u Šidu, ja verujem da će on ubrzo biti otklonjen.

broj komentara 0 pošalji komentar