Stefanović: Krivičnih dela manje za 6,1 odsto nego 2016.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, podnoseći izveštaj o radu Skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, rekao da je u prvoj polovini ove godine smanjena stopa kriminaliteta u odnosu na isti period 2016, ali je povećan broj slučajeva nasilja u porodici za 15 odsto.

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji počinjeno 43.047 krivičnih dela, za oko 6,1 odsto manje nego u istom periodu 2016. godine, naveo je Stefanović i dodao da je policija podnela krivične prijave protiv više od 24.022 osobe.

Ministar je izjavio da je ukupan kriminal na teritoriji Srbije u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2015. godine smanjen za oko 4,2 odsto, saopšteno je iz MUP-a.

Predstavljajući pred Odborom za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu MUP-a od januara do juna ove godine, Stefanović je izneo detaljne podatke u vezi sa zaplenom narkotika.

On je naveo da je za prvih šest meseci 2017. policija zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, što je, kako je ukazao, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko 702,5 kilograma.

Stefanović je istakao da je istom periodu otkriveno 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama - za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Zaplena za dve i po godine je bila oko 10 tona droge u mandatu u kome sam ja bio ministar unutrašnjih poslova. Nisam ja zaplenio, zaplenili su ljudi iz policije. Meni je drago da sam ih ohrabrio da su toliko dramatično povećali zaplene da je očigledno da je uložen veći rad", kaže ministar. 

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 11,8 odsto manje imovinskih krivičnih dela, a takođe je zabeleženo smanjenje krivičnih dela protiv života i tela, za 8,8 odsto.

"Smanjen je broj teških ubistava sa 24 na 20, ubistava sa 27 na 18, teških ubistava u pokušaju sa 19 na 13 i ubistava u pokušaju sa 48 na 43", precizirao je ministar i dodao da je broj krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda manji za 11,1 odsto.

Govoreći o aktivnostima pripadnika Ministarstva u borbi protiv korupcije, Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija otkrila 876 krivičnih dela među kojima preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, primanje i davanje mita, trgovina uticajem.

On je dodao i da je policija podnela 504 krivične prijave za koruptivna krivična dela protiv 706 osoba.

Naglasio je da je ostvareno stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području i dodao da su zbog ilegalnog prelaska državne granice prekršajne prijave podnete protiv 694 osobe, među kojima je najviše državljana Avganistana i Pakistana.

U periodu od januara do juna, pre početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, počinjena su 3.253 krivična dela iz te oblasti, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

On je, međutim, istakao da je država preduzela korake u borbi protiv porodičnog nasilja donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i obukama koju su prošli policijski službenici, tužioci i sudije.

"Smanjen broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama"

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je istakao da je u prvoj polovini ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulima i povređenima.

Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen je u odnosu na prvu polovinu 2016. godine za 5,8 odsto, a takođe je smanjen i broj povređenih.

U prvoj polovini 2017. godine, kako je rekao, počinjeno je 451 krivično delo nad policijskim službenicima, što je za 19 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Stefanović je naglasio da je MUP u prvoj polovini ove godine zaposlio 407 novih policijskih službenika koji su završili Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Kriminalističko-policijsku akademiju i koji se bave operativnim radom.

Ministar je napomenuo da je su na Vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe usvojeni Nacrti zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Nacrt zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i Nacrt zakona o DNK registrima.

Na današnjoj sednici Odbora za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije razmatran je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u periodu od oktobra do decembra 2016. godine.

Stefanović je tim povodom istakao da je u tom periodu policija zaplenila tonu i 816,2 kilograma narkotika, što je dvostuko više u odnosu na isti period 2015. godine.

Ministar je dodao i da je policija u poslednja tri meseca 2016. godine otkrila 2.242 krivičnih dela u vezi sa opojnom drogom, 27 odsto više nego u istom periodu 2015.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво