Nagrade povodom rođendana Beogradskog univerziteta

Univerzitet u Beogradu je 209. godinu postojanja obeležio uručenjem nagrade najboljim studentima, mladim istraživačima i profesorima u penziji koji su se istakli svojim radom i dobili zvanje emeritusa.

Među 100.000 studenata nagrađen je 31 akademac – najbolji diplomac svakog od fakulteta Univerziteta u Beogradu. Neki od njih nastavljaju školovanje, a neki već rade.

"Trenutno mi je plan da upišem poslediplomske studije ih humane reprodukcije, pošto sam otpočeo specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KBC Srbije", kaže Stefan Dugalić, student Medicinskog fakulteta sa prosečnom ocenom deset.

Jedan od ciljeva je očuvanje visokog rejtinga na Šangajskoj listi, pa je rad na univerzitetu orijentisan i ka istraživanjima.

"Ono što planiramo to je da se razvija naučnoistraživački rad, kao i prenošenje razultata naučnoistraživačkog rada, odnosno njihova komercijalizacija. To je nešto što bi moglo da doprinese daljem povećanju ugleda Univerziteta u Beogradu", rekao je rektor, akademik Vladimir Bumbaširević.

"Trenutno u Ministarstvu radimo na pripremi konkursa za nove naučne projekte i to će biti naš način, institucionalan, kako vidimo da podržimo aktivnosti Beogradskog univerziteta", kaže državni sekretar Vladimir Popović.

Profesori očekuju da se kroz finansiranje iz budžeta više ulaže u obrazovanje, time i u Univerzitet u Beogradu, koji je, prema istraživanjima Univerziteta u Melburnu, i dalje na prvom mestu u svetu po postignutim rezultatima, imajući u vidu novac koji je u nauku uložen.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. sep 2017, 22:51)
anonymous [neregistrovani]

Novac

Vise novca za nauku, manje za partokratiju!