Đorđević: Značajan skok po pitanju rodne ravnopravnosti

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević ocenio je da je Srbija zrela za novi, moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će našu zemlju dalje unaprediti i pozicionirati u sam vrh kada je reč o položaju žena.

Đorđević je, nakon izlaganja na Forumu za bezbednost Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, istakao da je Srbija pokazala značajan skok po pitanju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti, ali i države.

Podsetio je da imamo nacionalni akcioni plan od 2010. godine, koji je sproveden do 2015. godine, kao i da je uspešnost istog rezultirala sledećim akcionim planom do 2020. godine.

"Ukoliko Srbija uspe da i deo tog plana sprovede, ona će biti u samom vrhu kada je u pitanju rodna ravnopravnost u Evropi", uveren je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ono što čini specifičnost tog nacionalnog akcionog plana jeste da su ga pisale, pored Vlade, i žene na lokalu, ali i nevladine organizacije, delovi civilnog društva koji su sami govorili šta treba da država i Vlada učine da bi poboljšali položaj žena.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo što je Srbija imala priliku da na Forumu za bezbednost OEBS-a predstavi da je u samom vrhu kada je reč o sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325, koji se tiče rodne ravnopravnosti.

Naglasio je da je Srbija prepoznata kao lider u regionu, ali i u Evropi po pitanju položaja žena posebno u postkonfliktnim situacijama.

S tim u vezi je rekao da Srbija, koju nije zaobišla migrantska kriza i u koju su došle žene i dece iz konfliktnih situacija, želi da svoje iskustvo primeni i pomogne tim ljudima kako bi najbolje prebrodili stanje u kojem se nalaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се