Đorđević: Značajan skok po pitanju rodne ravnopravnosti

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević ocenio je da je Srbija zrela za novi, moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će našu zemlju dalje unaprediti i pozicionirati u sam vrh kada je reč o položaju žena.

Đorđević je, nakon izlaganja na Forumu za bezbednost Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, istakao da je Srbija pokazala značajan skok po pitanju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti, ali i države.

Podsetio je da imamo nacionalni akcioni plan od 2010. godine, koji je sproveden do 2015. godine, kao i da je uspešnost istog rezultirala sledećim akcionim planom do 2020. godine.

"Ukoliko Srbija uspe da i deo tog plana sprovede, ona će biti u samom vrhu kada je u pitanju rodna ravnopravnost u Evropi", uveren je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ono što čini specifičnost tog nacionalnog akcionog plana jeste da su ga pisale, pored Vlade, i žene na lokalu, ali i nevladine organizacije, delovi civilnog društva koji su sami govorili šta treba da država i Vlada učine da bi poboljšali položaj žena.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo što je Srbija imala priliku da na Forumu za bezbednost OEBS-a predstavi da je u samom vrhu kada je reč o sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325, koji se tiče rodne ravnopravnosti.

Naglasio je da je Srbija prepoznata kao lider u regionu, ali i u Evropi po pitanju položaja žena posebno u postkonfliktnim situacijama.

S tim u vezi je rekao da Srbija, koju nije zaobišla migrantska kriza i u koju su došle žene i dece iz konfliktnih situacija, želi da svoje iskustvo primeni i pomogne tim ljudima kako bi najbolje prebrodili stanje u kojem se nalaze.

broj komentara 0 pošalji komentar