"Torlaku" se vraća stara slava, stiže investitor

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" nekada je proizvode izvozio u 150 zemalja, a zbog kvaliteta proizvedenih vakcina bio među pet glavnih snabdevača Svetske zdravstvene organizacije. Nažalost, to više nije tako. Period sankcija i drugi problemi ostavili su posledice. Država nikada nije dovoljno uložila u uvođenje novih tehnologija i poštovanje svetskih standarda o prostoru i opremi. Mnogi su strahovali da bi "Torlak" mogao biti i prodat. U Ministarstvu zdravlja tvrde da će ta institucija, koja ima i nacionalni i strateški značaj, uskoro ponovo čvrsto stajati na nogama.

U toku su poslednje pripreme pred isporuku još jedne količine tetanusa, jer, zahvaljujući "Torlaku", ima ga u dovoljnim količinama u svim domovima zdravlja.

U drugoj zgradi prave vakcinu protiv gripa, jer je treća, završna, faza kliničkog ispitivanja u toku. Ali beležimo i ovu sliku – mašine stoje, a zaposlenih nema, jer iako je u mnoge pogone tog instituta ulagano mnogo, to ipak nije bilo dovoljno da se oni i koriste.

"I ja kao i moja deca, kao i vi, zaštićena sam mnogo davno kada sam bila mala vakcinama Instituta 'Torlak'. Ne tako davno zaposleni su radili 365 dana u godini, zaista svakog dana 24 sata, da bi obezbedili efikasnu i bezbednu vakcinu prvo za sebe, za svoju decu, za ovu državu, naravno za Institut 'Torlak', ali i za decu 83 zemlje širom sveta. Kao čoveku koji je u ovoj kući proveo ceo radni vek, vrlo teško, emotivno doživljavam ovu situaciju", navodi Svetlana Filipović Vignjević, pomoćnica direktorke za dijagnostiku i naučni razvoj.

Proizvode vakcine protiv difterije, tetanusa, protiv pertusisa, BSŽ vakcinu i tako dalje. U "Torlaku" rade analize na raznorazne viruse, antialergijske testove i prave serum protiv zmijskog otrova. Jedina vakcina koju ne proizvode od 2007. godine je ona protiv dečje paralize.

"Posedujemo znanje, tehnologiju i kvalitet, ali nemamo dovoljno novca da bismo se usaglasili sa smernicama dobre proizvođačke prakse koja bi nam omogućila da nadalje nastupimo na svetskom tržištu", ističe Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

A novac stiže, kažu ekskluzivno za RTS u Ministarstvu zdravlja.

"Nešto manje od godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti tih 40 miliona evra, a da 'Torlak' ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće, vakcine. Našli smo investitora koji bi uložio 40 miliona evra u to, koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija 'Torlaka' i još jedna dobra stvar je što oni koji ulažu u to, oni imaju svoje tržište", objašnjava ministar zdravlja Zlatobor Lončar.

Na pitanje ko će biti partner u "Torlaku", Lončar odgovara "onaj ko želi da uloži, a on za sada ne želi da se pominje". 

U projektu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u "Torlaku" prave vakcinu protiv gripa. Srbija je jedna od tri zemlje koje su uspele da proizvedu novu vakcinu, iako je u tom pokušaju učestvovalo njih 14.

Na pravom putu su i da je registruju, a ako se ostvari ono što je najavljeno iz Ministarstva zdravlja i "Torlak" do kraja godine dobije strateškog partnera, izvesno je da bismo već u narednoj sezoni protiv gripa mogli da se borimo našom, a ne uvoznom vakcinom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 20:02)
anonymous [neregistrovani]

Dinkiceviyacija

Torlak vrhunski Svetski Institut medju par u svetu hoce neko da proda , preko toboz strateskog partnerstva....e ....

Torllak je Nacionalno ndrzavno blago i novac za Torlak mora da ima Drzava, nema da nema, jer zdravlje i zdravstvena sigurnost nacije je na prvom mestu, uvek...vo vijek i vjekov...

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:51)
Endi [neregistrovani]

Nadam se

Iskreno se nadam da će ovo biti pozitivna priča, da će investitor zaista biti pravi i da će Torlak ostati ime kome se veruje.

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:48)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ime investitora ne moze da ostane tajna, zato sto je ovo pitanje jedno od najbitnijih nacionalnih pitanja. Ljudi ne vakcinisu decu zato sto su izgubili poverenje. Postovani Loncare, nemoj te se igrati I bez odlaganja recite o kome se radi, samo ce te na taj nacin dobiti poverenje