SES nije prihvatio Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Socijalno-ekonomski savet je doneo odluku da ne prihvati Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti jer ima dosta manjkavosti i socijalni partneri nisu bili konsultovani, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Rekao je da sadašnji nacrt zakona nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslodovaca Srbije i Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stav SES-a je da je predloženi Nacrt neprihvatljiv i da bi trebalo iznova krenuti u njegovu izradu.

Kako je rekao, taj Nacrt zakona predviđa dodatne troškove i ima otvorena pitanja kada je reč o njegovoj primeni.

Predsednik Udruženih granskih sindkata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je Tanjugu da je Savet doneo odluku da se nacrt vrati u raspravu, uz uvažavanje dobrih stvari koje sadrži.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što taj nacrt zakona ima rešenja koja je teško primeniti u praksi, a predviđa sasvim konkretne obaveze.

Kaže, takođe, da nisu svi socijalni akteri bili uključeni u njegovu izradu i da su sindikati morali da učestvuju u tome pošto se najviše tiče radnih prava i socijalne zaštite.

"To nije načelna deklaracija koja govori o našim opredeljenjima već uvodi konrektne obaveze koje treba realizovati. Na primer, dosta se tvrdo i lineralno uvodi da morate imati 40 odsto zaposlenih žena u svim dealtnostima, što je u praksi neostvarivo", naglasio je Stojiljković.

Orbović: Nacrt loš i nesistematičan

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović naglasio je da SSSS nije protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, već protiv tog nacrta i načina njegovog donošenja.

"Nacrt je bio donet, a da niko u njegovoj izradi nije učestvovao, niko nije razgovarao i nije bilo javne rasprave, što je neprihvatljivo", rekao je Orbović.

Smatra da se zakon, pored generalno dobrog pristupa, "meša u neke stvari koje nemaju nikakve veze sa rodnom ravnopravnošću".

"Na primer, kada su pitanju sindikati moramo dostaviti ministarstvu koji su članovi naših organa na svim mogućim pozicijama, od osnovne organizacije u firmi do samog vrha, što je prosto neprihvatljivo", rekao je i dodao da to nije u nadležnosti nijednog ministarstva ili zakona već da se to mora regulisati u okviru samih organizacija.

Prema njegovim rečima. kazne koje predviđa nacrt dosta drastične i da ih je nemoguće prihvatiti.

"Taj zakon je vrlo loše urađen i nesistematičan i zato nije mogao biti prihvaćen ni u kom slučaju", dodao je Orbović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u ponedeljak da je važno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude funkcionalan i u interesu svih građana i dodao da su primedbe na Nacrt imali i sindikati i Unija poslodavaca.

"Zakon se nalazi kod nas u Ministarstvu i ne samo da mi imamo nekih suštinskih primedbi na Zakon i na njegovu sprovidljivost, već ga imaju i sindikati i Unija poslodavaca", rekao je Đorđević, komentarišući izjavu predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović koja je rekla da će Nacrt tog zakona biti poslat Ministarstvu rada kako bi se oni bavili implementacijom.

Ministar nije želeo da govori o rokovima do kada bi "dorađen" predlog mogao da se nađe na vladi, a zatim i pred poslanicima.

"Ne bih licitirao sa datumima, važnije nam je da zakon bude funkcionalan, u interesu svih građana. S obzirom na to da smo čekali ovoliko, dani nisu važni u ovom trenutku", rekao je Đorđević.

broj komentara 0 pošalji komentar