"Potrebno najmanje dve godine da sve škole imaju uniforme"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da podržava inicijativu uvođenja školskih uniformi jer one smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi.

Mladen Šarčević je sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem posetio Osnovnu školu "Sveti Sava" u Vrčinu povodom uvođenja unificirane školske odeće.

Šarčević je rekao da će uvođenje uniformi u sve škole "trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca".

"I nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona koji će biti vrlo brzo, do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove", rekao je Šarčević.

Ta škola jedna je od prvih škola koje su podržale inicijativu ministra da se u osnovne škole uvedu đačke uniforme, a priliku da prvi u novoj školskoj godini ponesu odeću sa obeležjem škole pripala je odeljenju I1.

"Danas smo ovde da vidimo kako može da izgleda odeća đaka prvaka. Mada, za početak, dovoljno je da deca imaju pamučne majice za grbom škole", rekao je ministar Šarčević.

Istakao je da insistira na đačkim uniformama jer donose mnoge dobrobiti za učenike, školu i roditelje.

"Đačke uniforme smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi. To je prvi korak da decu motivišemo da se takmiče u znanjima i talentima, a ne modi i statusu. U školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna. Uvođenje uniformi je upravo uvođenje reda u školama", poručio je ministar.

Šarčević je na pitanje novinara da li će sva deca u Srbiji nositi iste školske uniforme rekao da je to, prema njegovom mišljenju, besmisleno.

"Svaka škola će imati svoj identitet i o tome će odlučiti roditelji, đaci i nastavnici te škole", rekao je Šarčević.

Naveo je da se trenutno oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo da će podržati inicijativu nošenja školskih uniformi.

Međutim, otpora prema uniformama i dalje ima.

Pitanja su – od onih ko će finansirati njihovu nabavku, do toga da deca i kroz oblačenje treba da iskažu individualnost.

"Mi ćemo se truditi da zaista nađemo i fondove i da pomažemo ne samo onima sa socijalnom kartom", kaže Šarčević.

Vesić: Grad Beograd učestvovao u izmenama prosvetnih zakona

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je veoma važno uvođenje reda u škole na čemu, kako je dodao, Grad Beograd radi zajedno sa Ministarstvom prosvete.

"Mi, kao Grad Beograd, aktivno smo učestvovali u izmenama prosvetnih zakona i očekujemo da će se zaštititi termini za korišćenje školske sale između 19 i 21 sat, odnosno da ti termini neće biti dostupni za komercijalno iznajmiljivanje kako bismo mogli da pokrenemo akciju besplatnih škola sporta", rekao je Vesić.

Precizirao je da je Grad Beograd tokom leta uložio blizu 100 miliona dinara u rekonstrukcije škola na svojoj teritoriji, dok je samo na teritoriji opštine Grocka, pored ove novine sa uniformama, završena rekonstrukcija škole u Dražnju.

Što se tiče uvođenja uniformi, Vesić kaže da je kupovina školskih uniformi roditeljima trošak kao i kupovina druge odeće.

"Prema tome, same škole znaju koji roditelji su u stanju socijalne potrebe", kaže Vesić.

Očekuje se i otvaranje škole u Begaljici koja je, podsetio je Vesić, prošle godine izgorela u požaru.

Ognjenović: Škola nije namenjena ničem drugom osim obrazovanju

Osnovnu školu "Sveti Sava" posetila je i modna dizajnerka Dragana Ognjenović koja je dizajnirala i donirala uniforme.

"Sa velikim zadovoljstvom i radošću, prihvatila sam poziv Ministarstva da osmislim dizajn školskih uniformi u savremenoj vremenu i pretvorim ga u stvarne i realne uniforme", rekla je Ognjenović.

Smatra da škola mora da služi za znanje i obrazovanje i da nije namenjena ničem drugom.

"I kad se budemo razlikovali po tome da znamo više i bolje, biće lakše. Deca nikako ne bi trebalo da budu oglasne table za razne firme koje prodaju tu odeću za skup novac", kaže Ognjenovićeva.

Stariji se sećaju takozvanih kecelja koje nisu bile omiljene, jer su podsećale na radničke bluze.

Ove nove, modernije, dopadaju se prvacima.

Izrađene su od prirodnih materijala.

Sve osim patika, uključujući i ranac, proizveli su tekstilci iz Srbije.

Đačke uniforme odavno su deo obrazovnih sistema mnogih država, poput Velike Britanije, Japana i Kine.

One su deo svih svetski prestižnih škola, kako državnih tako i privatnih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво