Preteške đačke torbe

Iako je pravilo da đačka torba ne sme da bude teža od deset odsto težine deteta, u praksi je to drugačije. Školski rančevi sa knjigama često su mnogo teži, što negativno utiče na zdravlje dece. Nedavno istraživanje u okviru kojeg je pregledano više od 3.000 dece uzrasta između šest i 14 godina pokazalo je da 60 odsto dece u Srbiji ima krivu kičmu.

Sadašnji petaci na raspustu su porasli, dobili koji kilogram više, ali prelaskom u viši razred i đačke torbe postale su teže.

"Ranac je težak sedam kilograma i šeststo grama, a moja težina je 40 kilograma", ispričao je jedan đak za RTS dok drugi dodaje da je još eže kada se nosi i laptop.

Gotovo dve trećine đaka u Srbiji ima loše držanje, a više od 90 odsto pati od nekog deformiteta stopala. Manjak sporta, a previše druženja sa kompjuterom, kao i teške torbe – razlozi su za poražavajuću statistiku.

"Teški rančevi će svakako uticati na promene položaja tela koje će ići ka napred i time će dete imati veći pritisak na vrat i gornji deo leđa. Ukoliko nema fizičke aktivnosti i korektivnih vežbi, dete će vremenom pogoršati svoje stanje, koje će mu biti štetno za ceo život", kaže Savo Papić, fizioterapeut, autor istraživanja.

Nastavnici uvek na vreme kažu đacima šta da ponesu za sledeći čas i rasterećuju ih time koliko god je moguće, tvrde zaposleni u školama. Ipak, priznaju da su đačke torbe preteške.

"Ja se slažem da su jako veliki udžbenički kompleti, da li je to neophodno u ovoj eri kada deca mogu da koriste i diskove i tako dalje, da li sve to može da se drugačije organizuje, bar tamo gde postoji oprema u školi i kod kuće – treba razmisliti zašto ostajemo u toj papirnoj formi", kaže psiholog Lidija Maksić.

Iz pojedinih predmeta đaci sada imaju i po tri udžbenika. Ministarstvo najavljuje reviziju takvog rešenja, a od naredne školske godine i lakše đačke torbe.

"Mi ćemo to pre izmena i dopuna Zakona o udžbenicima sasvim sigurno i uraditi, već radimo na standardima za digitalni udžbenik, što će značajno olakšati udžbenički komplet, a samim tim i težinu đačke torbe", rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete.

U Finskoj, koja je uzor mnogima kada je reč o obrazovanju, udžbenik na času odavno nije najvažniji.

U nastavi se koriste materijali koje je nastavnik unapred pripremio, tableti i literatura iz biblioteke. Predavanja su kratka, a fokus je na razgovoru i diskusiji sa đacima na zadatu temu. Sve što se radi – i završi se u školi, domaćih zadataka gotovo i da nema.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 10. sep 2017, 03:46) - anonymous [neregistrovani]

sportska takmicenja?

Treba organizovati sportska takmičenja izmedju škola i nekako zaraziti tu djecu za sportom.

(nedelja, 10. sep 2017, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

teska torba

Sta pricate? Teska torba? Od toga im krive kicme? Ili od tableta,kopjutera i telefona? Ja sam siguran da je ovo drugo.

(subota, 09. sep 2017, 23:22) - Боки [neregistrovani]

Књиге нису лаке

Нису књиге лаке, заиста? Некада се сигурно није носило оволико ствари.
Деца (која воле рачунаре) заиста нису крива што постоје очигледно пословни разлози за постојање уџбеника за све и свашта.

(subota, 09. sep 2017, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Zasto se prave greske

Posto sam i ja fizioterapeut i radim na jednom britanskom univerzitetu na slicnim istrazivanjima,cisto me interesuje kako je ovaj fiziterapuet dosao do zakljucka da su teske torbe uzrok krive kicme kod dece i kako on to moze da predvidi da ce se deci iskriviti kicma ako nose teske torbe.Masa dece veci deo svog vremena (i pogotovu na raspustu) ne nosi teske torbe pa opet imaju krive kicme.Da li je ovaj terapeut proucio propisno uradjena istrazivanja (RCTs) na ovu temu, gde se lepo kaze da je uzrok krivljenja kicme kod dece u tim godinama najcesce sedentaran nacin zivota a ne nosenje torba kako je on pausalno procenio sledeci logiku.Ako vec radite istrazivanja naucite prvo kako se to radi pa onda donosite zakljucke.Nemojte narodu prenositi pogresne poruke.

(subota, 09. sep 2017, 22:35) - Ivan [neregistrovani]

Nije valjda

Svake godine ista prica kako su torbe teske.Pa nisu knjige lake, a i nije lako ni uciti iz njih.Tako je vazda bilo i nisu sad ove generacije nista vise opterecene koliko se to predstavlja.Sta sve nismo nosili od knjiga i nista nam nije bilo tesko.Drugo je sto su deca samo za racunarima i sto kuckaju na telefonu, pa nisu u stanju da nose nista malo teze.Dajte im loptu u ruke da se igraju i jacaju i nece njima biti torba teska.