Besplatne sportske i druge aktivnosti za osobe sa autizmom

Osobe sa autizom uskoro će moći da koriste fiskulturne sale i bazene u školama u Beogradu, kao i termine u sportsko-rekreativnim centrima u gradu, besplatno uz stručno osoblje, dogovoreno je na sastanku resornih ministara, gradonačelnika i predstavnika Udruženja.

To je samo početak rešavanja problema kako bi se osobama s autizmom i njihovim porodicama olakašao život. U svetu jedno od 68 dece ima autizam. Koliko ih je u Srbiji, znaće se kada bude završen registar osoba s invaliditetom - najavljen do kraja godine. 

Želja je da se kroz fizičku aktivnost deca s autizmom brže i lakše uključe u društvo. Sa njima će raditi obučeni treneri, defektolozi i drugi stručnjaci.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je nakon sastanka da je dogovoreno da se osobama sa autizmom omoguće besplatni termini u gradskim sportsko-rekreativnim centrima uz pratnju defektologa i stručnog osoblja, kako bi im se omogućilo da se bave sportom, najmanje dva puta nedeljno.

Osim besplatnih termina u sportsko-rekreativnim centrima, grad priprema i predah za roditelje.

"Radićemo na tome da se starosna granica sa 26 godina ukine, kako bismo roditeljima svih osoba sa autuzmom, od najmlađih do najstarijih, omogućili taj predah", rekao je Mali.

Podsećajući da u Beogradu 310 dece sa smetnjama u razvoju ima lične pratioce, koji im pomažu, a s obzirom da ima još dece kojima je ta usluga potrebna, Mali je rekao da će se obezbediti novac u budžetu za narednu godinu kako bi se povećao broj ličnih pratilaca.

Prema sadašnjem pravilniku, pravo na predah imaju roditelji osoba s autizmom mlađih od 26 godina. Dijagnostičkih centara ima, ali nedostaju razvojna savetovališta.

"Nedostaju kadrovi koji bi se bavili ovom decom. Dijagnositika je samo jedan od koraka. Neophodno je pružanje terapije i kontinuirano bavljenje ovim osobama, jer ove osobe rastu i razvijaju se", objašnjava Milica Pejović Milovančević, dečji psihijatar i član Radne grupe za izradu registra.

Osobama sa autizmom biće omogućeno da besplatno koriste termine u fiskulturnim salama u beogradskim školama, kao i bazene u školama koje ih imaju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je to prva mera i da ministarstvo želi da pomogne i otvori svoje objekte za decu sa autizmom, ne samo u Beogradu, već i u drugim centrima.

Dodao je da će i studentska odmarališta, pre svega na Zlatiboru, a kasnije i na Avali i Paliću, biti dostupna deci sa autizmom.

"Otvorili smo i temu njihovog školovanja i o tome ćemo razgovatati", rekao je Šarčević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da nije reč samo o tome da se daju objekti na korišćenje, te da će uz osobe sa autizmom uvek biti stručno osoblje.

"Ne sme da se desi nijedna greška. Nismo samo dali objekte, želimo da sve bude pod kontrolim, uz poštovanje svih procrdura", podvukao je Lončar.

Predsednica Udruženja osoba sa autizmom Vesna Petrović istakla je da se nikad nije desio sličan sastanak, kojem se prisustvovali ministri.

"To mi je dalo nadu da možemo brže da rešavamo probleme i da se poboljša kvalitet života osoba sa autizmom i njihovih porodica", rekla je ona.

Kako je rekla, u Srbiji, prema dostupnim podacima, ima oko 3.000 obolelih sa autizmom, ali će se tačan broj znati kada bude gotov nacionalni registar.

Na tom registru, poručuju nadležni, intenzivno se radi.

Prema rečima ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, želja nadležnih je da kroz fizičku aktivnost i veću brigu naprave jedan inkluzivni program za svu decu.

"Ministarstvo omladine predložilo je da udruženja osoba sa autizmom mogu da konkurišu kroz udruženja koja se bave omladinskom politikom", rekao je Udovičić.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Nerić poručio je da će to ministarstvo uvek podržavati sve aktivnosti udruženja osoba sa autizmom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво